Účetní skandál: Akcionáři žádají po Olympusu miliardy

Tokio - Akcionáři japonského výrobce fotoaparátů a lékařských zařízení Olympus zažalovali podnik kvůli jeho účetnímu skandálu. Požadují odškodné kolem 19 miliard jenů (téměř pět miliard korun). Podle firmy zatím není jasné, jaké dopady bude mít tato žaloba na její hospodářské výsledky.

Bývalí čelní představitelé Olympusu i sama firma v září přiznali před soudem v Tokiu vinu v případě účetního podvodu v celkovém rozsahu 1,7 miliardy dolarů (34 miliard korun). Podvod se zatajováním ztrát z investic v Olympusu, na který loni upozornil bývalý ředitel Michael Woodford, se stal jedním z největších japonských firemních skandálů. Způsobil rovněž prudký pokles ceny akcií Olympusu.

Mezi obviněnými je bývalý předseda správní rady Cujoši Kikukawa, bývalý výkonný viceprezident Hisaši Mori a bývalý auditor Hideo Jamada a sama firma. Žalobci je obvinili z toho, že pět let až do fiskálního roku, který skončil v březnu 2011, v rozporu se zákonem uměle navyšovali čistý majetek v účetní závěrce, a falšovali tak finanční výkazy firmy.

Olympus hlásí návrat k zisku. Změní trend žaloba?

Společnost přitom před pár dny oznámila, že se v prvním finančním pololetí vrátila k zisku. Firma od dubna do září vydělala osm miliard jenů (dvě miliardy korun) po ztrátě 32 miliard jenů před rokem. Olympus nyní pracuje na pětiletém restrukturalizačním plánu, který zahrnuje snížení počtu pracovníků i továren.