Europoslanci „trucují“. Odnese to Česko vyšším deficitem?

Brusel – Nechcete přisypat víc peněz? Nebudeme s vámi jednat. Evropští poslanci trestají členské státy za to, že nechtějí dorovnat schodek letošního evropského rozpočtu. Ohlásili, že se nezúčastní jednání o rozpočtech EU na léta 2012 a 2013. Lhůta pro jejich schválení přitom vyprší dnes o půlnoci. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) může v důsledku toho stoupnout deficit českého státního rozpočtu v tomto roce o více než 0,5 procenta HDP.

Zástupci parlamentu odmítli přijít na jednání, protože se členské země EU nedohodly na poskytnutí dodatečných peněz pro letošek. „Tyto fondy jsou nezbytné pro to, aby Evropská unie respektovala své právní závazky, aby například platila účty za dodané zboží, provedené práce a služby,“ vysvětlil předseda EP Martin Schulz. Na „díry“ v letošním rozpočtu žádá unie státy o dalších devět miliard eur (asi 228 miliard Kč). 

„Čistí plátci“ říkají NE

Požadavek naráží na odpor čistých plátců, tedy zemí, které do unijního rozpočtu více peněz dávají, než z něj pak dostávají zpátky. Největší odpor zaznívá z Británie, Nizozemska, Dánska a Švédska. Podporu tyto země pak nacházejí i u dalších, jako jsou například Německo, Francie či Finsko.

V zájmu Česka je zaplatit

Na Česko připadá z požadované částky asi 1,7 miliardy Kč, přesto je v zájmu Česka tuto sumu zaplatit. Opačným směrem má totiž do Česka přitéct ještě letos 25 miliard. „Pokud nebude Evropská komise solventní, tak o ty peníze sice nepřijdeme, ale nedorazí v letošním roce, což bude mít pochopitelně dopad do salda veřejných rozpočtů roku 2012,“ upřesnil ministr financí Kalousek s tím, že deficit  českého státního rozpočtu v tomto roce by pak stoupnul o více než 0,5 procenta HDP. Státní rozpočet v letošním roce počítá se schodkem 105 miliard korun.

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí:

„Pozice České republiky je jasná – my bychom uvítali schválení celého balíčku změn v letošním roce i v roce 2013 do půlnoci.“

Další kámen úrazu představuje rozpočet na rok 2013, u něhož chce parlament navýšit výdaje mnohem více než některé země sedmadvacítky. Zatímco Brusel požaduje unijní rozpočet o 6,8 procenta vyšší, než je ten letošní, členské země prosazují, aby výdaje rozpočtu EU narostly jen o 2,8 procenta. Argumentují tím, že v časech tvrdého škrtání v národních rozpočtech je samozřejmě na místě šetřit i v tom evropském. Europoslanci ale drastické škrty odmítají. Naopak - přestože v letošním rozpočtu chybí peníze, potvrdili například, že obětem zemětřesení v Itálii ještě letos pošlou 670 milionů eur.

Jan Gregor, náměstek ministra financí

„Já myslím, že teoretická šance nadále existuje (že ČR zmiňovanou miliard eur letos proplacenu mít bude). … Evropská unie se dostala do velmi podobné situace jako Česká republika, že rozpočet prozatím není v parlamentu a předkladatel ho bude muset předložit znovu. Nicméně tak, jak se snažíme v České republice maximálně pracovat s lhůtami a stihnout rozpočet, tak aby jsme neměli rozpočtové provizorium, na evropské úrovni je to podobné.“

Evropské peníze končí v pochybných projektech

Evropský účetní dvůr každý odhalí v jednotlivých projektech, které se platí z peněz EU, chyby za miliardy eur. Letošní kontrola dopadla katastrofálně pro Česko. Účetní dvůr  kontroloval, jak jednotlivé členské státy čerpají evropské dotace. Vybral si k tomu sedm států, u kterých se daly očekávat nějaké problémy. Česko dopadlo nejhůře. 

Bez dohody rozpočet nebude

Bez souhlasu obou stran - Evropského parlamentu a členských zemí -  nemůže být rozpočet schválen. Ani pro letošní, ani pro příští rok. Jednání tedy budou muset nejspíš začít od nuly a členským státům reálně hrozí, že jim nebudou letos z unijního rozpočtu proplaceny peníze ze strukturálních fondů EU. Problémy by se dotkly i programů na výzkum či studentských výměn Erasmus.

Neshody kolem podoby rozpočtu v letech 2012 a 2013 navíc mohou zkomplikovat už tak velmi citlivá a ostrá jednání o dlouhodobém rozpočtu unie na roky 2014 až 2020, o kterém budou evropští lídři diskutovat na mimořádném summitu 22. a 23. listopadu.