Elysejský palác je na nohou, The Economist ho prý urazil

Paříž – Představitelé francouzské vlády zuří. Dotkla se jich titulní strana prestižního britského časopisu The Economist. Ten na titulní straně vyobrazil svazek sedmi baget opásaných francouzskou trikolórou, který připomíná časovanou bombu s roznětkou. Láká tak čtenáře na svůj hlavní článek, v němž vysvětluje, proč podle něj Francie představuje hrozbu pro eurozónu.

Časovaná bomba u srdce Evropy (angl. The time-bomb at the heart of Europe) - titulek, který zvedá představitele francouzské vlády ze židlí. Francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg již časopis obvinil ze senzacechtivosti a na oplátku jej přirovnal k francouzskému týdeníku Charlie Hebdo. Ten před časem otiskl kontroverzní karikatury proroka Mohameda. 

Arnaud Montebourg, ministr pro reindustrializaci

„Buďme upřímní, časopis Economist se nikdy neodlišoval tím, že by byl nestranný. Je to Charlie Hebdo londýnské City.“

Arnoud Montebourg
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Antoniol Antoine

Hlavní článek Economistu zpochybňuje ekonomické reformy socialistického prezidenta Françoise Hollanda a tvrdí, že nejsou dost ambiciózní. Časopis varuje, že finanční trhy by se mohly obrátit proti Francii, což může znamenat hrozbu pro budoucnost eurozóny. To, že časopis ví, o čem píše, potvrzuje i řada ekonomů i někteří činitelé Evropské unie. Ti jsou skeptičtí k tomu, zda socialistická vláda prezidenta Hollanda dokáže do příštího roku snížit deficit veřejných rozpočtů na tři procenta hrubého domácího produktu, jak slíbila. 

Pokud by to vláda nedokázala, může Francie upadnout v nemilost finančních trhů, které by ji znovu vytrestaly tím, že budou prodávat francouzské dluhopisy. Tím by se Francii zvýšily náklady na obsluhu dluhu. Francie si v současné době půjčuje za velmi nízké úroky, které jsou u některých splatností dokonce rekordně nízko. Investoři totiž Francii, stejně jako Německo, považují za bezpečný přístav eurozóny. Tedy za zemi, na kterou se mohou spolehnout a kde budou jejich investice v bezpečí. 

François Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

Economist hájí své postoje „tvrdými“ daty

Economist ale upozorňuje na několik faktorů, které vyhlídky Francie zhoršují. Například veřejné výdaje tvoří až 56 procent HDP, což je nejvíce v eurozóně. Veřejné zadlužení letos vystoupilo na 90 procent HDP, ačkoliv pravidla EU dovolují maximálně 60 procent. Strategie snižování deficitu, kterou prosazuje Hollande, se ze dvou třetin opírá o zvyšování daní, což se dotkne hlavně firem, a jen z jedné třetiny o snižování výdajů.   

Evropský editor Economistu John Peet, který článek o Francii napsal, ale odmítá, že by byl časopis vůči Francii nespravedlivý. Economist už letos napsal dva velké články, kde obvinil Paříž, že popírá ekonomickou realitu. V jednom z článků napsal, že Hollande je „poněkud nebezpečný“. Tím dal podle agentury Reuters před volbami najevo, že preferuje, aby prezidentem zůstal Nicolas Sarkozy.