Dny ČEZu v Albánii jsou sečteny

Praha – Společnost ČEZ ustoupila a od soboty začala znovu připojovat albánské vodárny k elektrické síti. Uposlechla tak rozhodnutí soudu v Tiraně, proti nemuž se ale chce odvolat. Podle redaktorky Hospodářských novin (HN) Zuzany Kubátové už je jisté, že ČEZ Albánii opustí. Otázkou zůstává, kolik to bude stát. „ČEZ odepíše 2 až 3 miliardy, což není ani pro firmu jeho velikosti nezanedbatelná částka. Už se to projevilo i na cenách akcií, které znatelně klesají,“ uvedla Kubátová ve Studiu ČT24.

Vzhledem k tomu, že divize ČEZ Shpërndarje je ztrátová, což se promítá do hospodaření celé skupiny, také generální ředitel ČEZu Daniel Beneš už minulý týden připustil, že nejpravděpodobnějším řešením situace bude odchod ČEZu z Albánie.

„Určitě se ČEZ bude pokoušet ze své investice na Balkáně odepsat co nejnižší částku – to znamená, že se pokusí vysoudit co nejvíc,“ myslí si Kubátová.

Pokud albánská strana dluh neuhradí, nevylučuje firma mezinárodní arbitráž vůči albánským úřadům. Odhadnout ale teď šance ČEZu na úspěch je podle Kubátové předčasné.

Barbora Půlpánová, mluvčí společnosti ČEZ:

„My jsme albánské straně nabízeli například navržení splátkového kalendáře, možnost uhrazení alespoň části pohledávky či dokonce vzájemné vykompenzování dluhu vodáren vůči dluhu ČEZ Shpërndarje. Teď musíme počkat na to, s čím albánská strana přijde.“

Neplatit za elektřinu, jak upozorňuje Kubátová, není přitom na Balkáně nic neobvyklého. ČEZ má tuto zkušenost i z jiných zemí – například v Rumunsku musí neustále řešit obrovské nedoplatky tamních státních drah.

Spor vyvrcholil o víkendu

K odpojení vodáren se ČEZ rozhodl po řadě neúspěšných jednání s albánskou stranou. Odpojení elektřiny vyřadilo z provozu čerpací stanice a omezilo dodávky pitné vody domácnostem i firmám. Pohledávky firmy se zde vyšplhaly na 38 milionů eur (asi 971 milionů korun).

Následně albánský energetický regulátor zahájil proces odebrání licence tamní divizi české energetické firmy ČEZ. Nakonec však albánská policie během soboty v řadě okresů donutila zaměstnance ČEZu obnovit dodávky elektřiny. Společnost poté večer, na základě soudního rozhodnutí, začala odpojené vodárny opět sama připojovat.

Kroky ČEZu v Albánii mají podporu i v české vládě

„Je skutečně faktem, že ČEZ musel udělat kroky, aby ochránil svoje investice,“ potvrzuje ministru průmyslu a obchodu Martin Kuba.

ČEZ má s investicí v Albánii potíže delší dobu, protože tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí. Albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma ČEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.