Rusové zabědují, levná vodka jim enormně podraží

Moskva – Půllitrová láhev vodky přijde v ruských obchodech od Nového roku na minimálně 170 rublů (asi 107 Kč) namísto dosavadních 125 (79 Kč). Prudký nárůst minimální ceny vodky a dalších lihovin navrhnul regulační úřad, jehož návrhy dosud vláda vždy vyslyšela. Ruský tisk proto považuje zdražení o rekordních 36 procent za hotovou věc.

Razantní zdražení vodky v krátké historii minimálních cen lihovin v Rusku se vysvětluje zvýšením spotřební daně z lihu. Ta od Nového roku vzroste o třetinu a následující rok o další čtvrtinu. Vedle vodky mají od 1. ledna podražit i ruské koňaky a brandy. Otázkou zůstává návrh zavést minimální ceny i na šumivá vína. Výrobci předpokládají, že zdražení povede k prořídnutí sortimentu značek nejlacinější vodky, která zaplňuje asi 45 procent trhu legální vodky.

V obchodech pak půllitrová láhev bude nejspíše stát okolo dvou stovek rublů (asi 120 Kč). A experti se přou, zda kvůli dražší vodce chudší Rusové přesedlají na podomácku pálenou samohonku, anebo tento přestup už dávno uskutečnili, a tak se nynějších zákazníků prudké zvýšení minimální ceny až tak nedotkne.

Vodka
Zdroj: ČT24

Zdražování vodky bylo původně zavedeno jako součást kampaně Kremlu proti přílišnému pijáctví a proti nelegální výrobě vodky. Na rozdíl od sovětského vůdce Michaila Gorbačova, který se v polovině 80. let snažil vymýtit alkoholismus zákazy i ničením vinic až ke zničení vlastní popularity, se nynější kampaň opírá hlavně o ekonomické nástroje. Minimální cenu za vodku úřady zavedly k 1. lednu 2010, cokoliv s nižší cenou je nelegální, a tedy postižitelné.

Současně úřady zkracují dobu, kdy a kde se smí alkohol prodávat, vyhlašují zákaz nočního prodeje a podobně. V některých regionech tak spotřeba vodky klesla až o třetinu, i když místy se o to populárnějším stalo pivo. Letos se kvůli prezidentským volbám nezvyšovaly minimální ceny od Nového roku, ale až v polovině léta, a to o 30 procent.