Američtí muži objevili kouzlo plastické chirurgie

New York - Byznysmeni ve Spojených státech objevili kouzlo botoxu. Kosmetický zásah vyhladí vrásky a pomáhá jim prý v kariéře. V práci se totiž potřebují často vyrovnat s mladší konkurencí a dokázat, že na svěřené úkoly ještě stačí.

Drahé oblečení, široký americký úsměv, jenže všechno může podle některých zkazit tvář, když je na ní příliš mnoho vrásek. Muži, kteří potřebují udělat dojem, od kadeřníků po obchodníky na Wall Street, jsou podle kosmetických chirurgů nejrychleji rostoucí částí zákazníků. 

„Už nemládnu. Přesto pracuju jak můžu a cítím se lépe než před dvaceti lety. Běhám třeba maratony. Ale je něco, co nemůžu udělat. A tady nastupuje botox. Je to jednoduchý způsob, jak zastavit čas. Proč bych to nedělal?“ ptá se obchodník Allen. „Když se podívám do zrcadla, vidím vrásky. Už od té doby, co je mi dvacet. Nevypadám stejně jako dřív. Prostě si chci uchovat svoji krásu,“ dodal kadeřník Markus. 

Stačí jedna desetiminutová aplikace a vrásky zmizí až na 4 měsíce. Pro celou hladkou tvář je potřeba asi 50 vpichů. Každý z nich v přepočtu zhruba za 240 korun. Skoro polovinu lidí zajímá víc výsledek zákroku než jeho cena. „Chodí už sem tolik mužů! Mám pro ně i speciální internetovou stránku. Jejich tváře a anatomie jsou odlišné od žen. Stejně tak jejich cíle,“ popsala plastická chirurgyně Kimberly J. Leeová. Cílem je totiž často zlepšit své postavení v práci nebo si pozici alespoň udržet. 

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)

Během krize počet zájemců ještě vzrostl

Ve skutečnosti během ekonomického útlumu v roce 2008 ještě výrazněji vzrostl počet mužů, kteří používají botox. Hodně z nich, hlavně ti pracující, totiž chtělo zůstat konkurenceschopných. Chtěli vypadat mladě kvůli pracovnímu trhu. 

Loni si ve Spojených státech nechalo dát botox do tváře 300 tisíc můžu. To je o desetinu víc než před rokem. Nejde ale o nejoblíbenější zkrášlovací zákroky. K těm patří v první řadě liposukce, plastika nosu, očních víček a facelift. Skoro desetina zákazníků takových kosmetických zákroků už jsou muži.