Banky v EU chtějí odložit zavedení přísnějších pravidel pro jejich fungování

Gubbio (Itálie) - Evropské banky požádaly Evropskou komisi o odložení zavedení přísnějších pravidel kapitálové přiměřenosti o rok až na rok 2014. Jejich žádost přichází poté, co odklad zavedení nových pravidel plánují Spojené státy. Mluvčí komisaře Barniera uvedl, že EU se bude snažit koordinovat své kroky se Spojenými státy a že Barnier podle něj bude požadovat od USA jasný postoj a koordinovaný přístup mezi USA a EU.

Evropská bankovní federace (EBF) poslala tento týden dopis evropskému komisaři pro vnitřní obchod Michelovi Barnierovi, ve kterém ho formálně požádala o odložení platnosti pravidel. Podle federace by evropské banky byly v konkurenční nevýhodě, pokud by musely zavést nová pravidla dříve než banky v USA. „Velmi nás trápí možné dopady, které může mít poslední prohlášení od úřadu v USA na mezinárodní konkurenceschopnost evropských bank,“ cituje agentura Reuters prohlášení EBF.

Kapitálová pravidla Basel III

Nová kapitálová pravidla zvaná Basel III jsou odpovědí na finanční krizi z let 2007 až 2009. Postupně se mají začít zavádět od ledna příštího roku a mají zajistit, aby banky měly dostatečný kapitálový polštář pro krytí ztrát z rizikových investic, aby je nemusely zachraňovat vlády. Příští rok má začít platit hlavní kritérium, podle něhož musí minimální podíl kapitálu na aktivech největších světových bank činit sedm procent.

Federace rovněž upozornila, že evropské banky budou muset čelit radikálním změnám právních předpisů a vnikne nový evropský úřad pro dohled nad bankami. Americké banky však ve stejné době nebo v dohledné budoucnosti nebudou muset plnit odpovídající povinnosti, proto EBF žádá o odložení pravidel na 1. ledna 2014.   

Evropské banky si již dlouho stěžují, že zdlouhavá jednání o nových pravidlech znamenají, že nemají dostatek času na zavedení nových pravidel od počátku příštího roku, jak bylo naplánováno. Nyní kvůli zprávám ze Spojených států zvyšují tlak na evropské úřady, aby zavedení pravidel odložily. Mluvčí komisaře Barniera uvedl, že EU se bude snažit koordinovat své kroky se Spojenými státy. Barnier podle něj bude požadovat od USA jasný postoj a koordinovaný přístup mezi USA a EU.