Práce v zahraničí láká skoro všechny vysokoškoláky

Praha - Takřka všichni studenti českých vysokých škol uvažují o práci v zahraničí. Vyplývá to z průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers. Pokud by přišla opravdu zajímavá nabídka, je polovina vysokoškoláků dokonce připravena zůstat v cizině natrvalo.

„V České republice to vypadá všelijak, takže uvažuju, že bych šel do zahraničí získat profesní zkušenosti, nabrat kontakty a třeba tam zůstat, nebo se naopak vrátit a zúročit je tady,“ říká absolvent ČVUT Ondřej Suchomel. 

Přestěhovat se do zahraničí nastálo chce až polovina vysokoškoláků

Kvůli kariéře má zájem vycestovat do zahraničí 95 procent vysokoškoláků. Polovina jich je dokonce připravena vystěhovat se nastálo a i kvůli vysoké nezaměstnanosti začínají budoucnost plánovat už dříve. 

Václav Prýmek, partner PWC ČR

„V minulých letech se studenti zajímali o své pracovní zařazení většinou v době, kdy dokončovali čtvrtý nebo pátý ročník vysokých škol. V posledních letech je trend, že se o to zajímají ve druhém nebo třetím ročníku.“

Studenti hledají v zahraničí zejména zajímavou práci v perspektivním oboru, mnohem méně je naopak lákají peníze. Přitom statistiky o tom, kolik vysokoškoláků se v zahraničí doopravdy uchytí, neexistují. Podle Evropské komise pracují mimo svou domovskou zemi zhruba tři procenta Evropanů. 

Vysokoškolské studenty láká zahraničí (zdroj: ČT24)