Bundestag odklepl pomoc Řecku

Berlín - Řekům se otevřela brána k získání další části záchranného úvěru. Němečtí poslanci jasnou většinou hlasů schválili soubor opatření, která mají Řecku pomoci do roku 2020 snížit celkové zadlužení na 124 procent hrubého domácího produktu.

Dolní komora německého parlamentu podpořila záměr, na němž se začátkem týdne dohodli ministři financí eurozóny. Řecko dostane celkem asi 44 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu korun), z čehož kolem 34 miliard obdrží do konce roku. „Jestli chceme pomoci Řecku na jeho těžké cestě, musíme postupovat krok za krokem. Mylné spekulace nebo špatné načasování by problému nepomohly,“ konstatoval Wolfgang Schäuble, německý ministr financí.

Z 584 přítomných zákonodárců se pro návrh vyslovilo 473, sto jich bylo proti a 11 se zdrželo hlasování.

Vliv Merkelové je citelný, Řecko jí ale ubírá sílu

Hlasování v Bundestagu bylo považováno za zkoušku vlivu, jaký má kancléřka Angela Merkelová na svou koalici pravého středu. Příští rok v září se totiž v Německu budou konat volby a Merkelová ví, že posílat další peníze do Řecka je mezi jejími voliči značně nepopulární.

Soubor opatření na pomoc Řecku v dnešním hlasování podpořily hlavní opoziční strany, tedy sociální demokraté (SPD) a zelení. Ruku zvedla také většina členů Merkelova konzervativně-liberálního seskupení.

„Byla tam obrovská kritika. Materiály, které měli poslanci prostudovat během tří dnů, kdy měli definitivní verzi na stole, se prostudovat nedají. Byla to spíše otázka politické důvěry,“ říká publicista Jaroslav Šonka.

Evangelia Leondariová, státní zaměstnankyně bez práce:

„Máme strach, jsme zoufalí, vůbec nevíme, jak budeme žít. Oni nám životy v podstatě vzali. Nějak jsme žili, ale oni nám pořád škrtají peníze, pořád a pořád. Už to stačí.“

Hluboké zadlužení Řecka má počátek ve druhé polovině devadesátých let, kdy bylo u moci Panhelénské socialistické hnutí. Vážnější problémy přišly v roce 2009, o rok později už zemi hrozil státní bankrot. Od té doby se musí vyrovnávat s pravidelnými demonstracemi nespokojených lidí. Naposledy zaútočili na vládní budovy vejci.