Tunelování se nevyhýbá ani afghánským bankám

Kábul - Kábulskou banku, která byla v minulých letech dějištěm finančních podvodů, převzala afghánská vláda. Instituce se přejmenovala na Novou kábulskou banku a je pod přímým dohledem afghánského ministerstva financí. Původní akcionáři banky se za osm let díky ilegálním půjčkám obohatili skoro o 900 milionů dolarů.

Kábulská banka je první a zároveň největší soukromý finanční dům v zemi. Od svého založení v roce 2004 se stala symbolem pokroku a modernizace Afghánistánu. Vyplácela platy statisícům tamních vojáků, policistů a vládních zaměstnanců z peněz od mezinárodních dárců. 

Tunelování mohlo poškodit až milion lidí

Akcionáři ovšem z banky vyváděli peníze skrze fiktivní půjčky na svá konta. Podle statistik tak mohli poškodit až milion Afghánců. „Lidé jim důvěřovali, ale oni je okradli. Prováděli ilegální peněžní transakce s politiky, takže předpokládali, že dokážou udělat něco, aby se vyhnuli vyšetřování a trestu,“ vysvětluje asistent profesora z Ekonomické fakulty Univerzity v Kábulu Say Holme. 

  • Kábulská banka autor: Musadeq Sadeq, zdroj: ČTK/AP
  • Nová kábulská banka zdroj: ČT24

Ze zpronevěry už úřady obvinily 22 lidí. Na seznamu byli například bývalý šéf a zakladatel banky nebo bratr viceprezidenta Muhammada Kásima Fahíma. 

Jednou z jejich obětí je i majitel cestovní kanceláře Mohammed Isaac. Po odhalení skandálu se dozvěděl, že dva z jeho účtů v podstatě neexistují. Vybírat peníze z banky je tak pro něj dost těžké. „Až napodruhé nebo napotřetí jsem mohl čerpat peníze z účtu. Někdy mi řekli, že se rozbil počítač, jindy to svedli na poruchu sítě. Zdržovali mě různými záminkami a obvykle trvá dva tři dny, než dostanu své peníze,“ říká Isaac. 

Teď už Nová kábulská banka je aktuálně pod přímým dohledem afghánského ministerstva financí. Jenže podle odborníků bude trvat ještě dlouho, než začnou Afghánci tamnímu bankovnímu systému znovu věřit.

Zpronevěra v Kábulské bance (zdroj: ČT24)