Penta prodá polovinu svých firem

Praha - Středoevropská investiční skupina Penta chce prodat zhruba polovinu svých firem. Zájem má už jen o velké podniky. Více se chce zároveň zaměřit na realitní byznys. Do nemovitostí by ráda do roku 2018 investovala kolem 1,1 miliardy eur (27,8 miliardy korun). Informaci přinesl deník Insider.cz. Své firemní portfolio chce skupina zeštíhlit během následujících dvou let. Soustředit se hodlá na řízení svých zbylých společností.

„Nezajímají nás firmy s EBITDA (provozním ziskem) pod 500 milionů korun,“ řekl Insideru šéf Penty Marek Dospiva. Výraznou změnou má být zaměření Penty na reality, které byly donedávna jen okrajovou aktivitou skupiny. Teď se má stát vedle kapitálových investic plnohodnotným druhým pilířem Penty.
   
S realitami má firma zatím zkušenost hlavně v Bratislavě, kde loni dokončila velký administrativní komplex Digital Park. Nyní má rozpracovaných 12 projektů na Slovensku a v Praze, kde staví největší kancelářskou budovu Florentina a plánuje zástavbu kolem Masarykova nádraží. Podle Dospivy právě vrcholí jednání s Českými drahami o odkoupení pozemků. Počátkem příštího roku Penta spustí stavbu městské čtvrti na území bývalé Waltrovky v Jinonicích. Možnosti realitního trhu zkoumá i ve Varšavě.

Objekt Florentina skupiny Penta
Zdroj: ČT24

Proces, který má změnit strukturu Penty, začal říjnovým odprodejem Alpha Medical do rukou fondu Mid Europa Partners. Skupina zeštíhluje už několik let, od svého vzniku v roce 1994 držela vždy kolem třicítky podniků, momentálně jich ale na Slovensku, v Česku, Polsku, Maďarsku a v Německu ovládá dvacet.

Penta chce ovládat maximálně 15 firem

Cílem je do dvou let zeštíhlit na deset, maximálně patnáct firem. Zbavovat se nehodlá například sítě lékáren Dr. Max ani polského maloobchodního řetězce Empik, který chce posílit o velkou hračkářskou společnost.

Údaje o skupině Penta:

Skupině Penta Investments loni stoupl čistý zisk na 126,7 milionu eur (skoro 3,3 miliardy korun) z předloňských 49,7 milionu eur. Penta dosud investovala především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě, Limassolu, Amsterodamu a na Jersey.