Vlastníkům loni nejvíc vydělala Škoda Auto

Praha - Nejvíce peněz v rámci Česka přinesla loni svému vlastníkovi automobilka Škoda Auto. Ta obsadila čelo žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Škoda Auto se na první místo vrátila po šesti letech. Druhé místo stejně jako loni obsadil mobilní operátor T-Mobile ČR a třetí příčku Continental HT Tyres.

Naopak ČEZ jako dlouholetý lídr žebříčku loni propadl až na samé dno, konkrétně na 50 629. místo. „ČEZ disponuje značným majetkem, u něhož není schopen nabídnout zhodnocení, které je u alternativních příležitostí na trhu,“ prohlásil analytik agentury ČEKIA Michal Řičař.

Předchozí vítěz Telefónica skončila desátá. Titul Skokan roku získala společnost Greenvale, která se poprvé v historii dostala do elitní první stovky žebříčku a obsadila devátou příčku.

Největší meziroční přírůstek EVA dosáhla společnost RWE Transgas. Zajímavostí letošního ročníku je fakt, že se značně zvýšila efektivita hospodaření státních podniků. Z hlediska přírůstku byla Správa železniční dopravní cesty druhá, České dráhy šesté, Dopravní podnik hlavního města Prahy sedmý a Lesy ČR osmé.

Většina firem (55) z první stovky podniká ve zpracovatelském průmyslu a druhé největší zastoupení má energetika (11). ČEKIA hodnotila celkově přes 50 600 tuzemských společností.

ČEZ
Zdroj: Beznoska Radim/ISIFA

Žebříček ČEKIA vyjadřuje ekonomickou přidanou hodnotu společností z hlediska samotného podniku, ale také akcionářů a věřitelů. Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky, nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí.