Nad hospodářstvím eurozóny se stahují mračna

Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) politikům opět zamlžila růžové brýle, když prudce zhoršila výhled vývoje hrubého domácího produktu zemí eurozóny na příští rok na minus 0,9 až plus 0,3 procenta. Dnes totiž instituce zveřejnila novou a pesimističtější prognózu. Doposud přitom předpokládala, že růst HDP eurozóny bude příští rok mezi minus 0,4 až plus 1,4 procenta. Proti původním odhadům si mírně pohorší i letošní ekonomika.

„Předpokládáme, že ekonomika eurozóny bude slabá i v příštím roce,“ prohlásil prezident ECB Mario Draghi. „Postupné oživení by mělo začít až koncem roku 2013,“ dodal. Banka dnes podle všeobecného očekávání analytiků nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta.

„Zveřejněné výsledky HDP nejsou nijak překvapivé. Je jasně vidět, že eurozóna se potápí dál do recese, zatímco Evropská unie z recese mírně vystoupila,“ uvedl hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

„Zatímco prognózy většiny ekonomů na finančních trzích počítají pro příští rok s mírným oživením ekonomiky nebo stagnací, ECB předpokládá pokračování recese… V takovém případě to i pro Česko znamená v příštím roce pokračování recese.“ 

Oživení by mohlo přijít až v roce 2014

Střední hodnota odhadu vývoje HDP na příští rok je minus 0,3 procenta, zatímco dosud činila 0,5 procenta v kladných hodnotách. To znamená, že s růstem ekonomiky není možné počítat dříve než během roku 2014. Záležet ale do značné míry bude na oživení globální ekonomiky, a tedy na růstu poptávky v zahraničí. 

Například Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpokládá, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a příští rok o 0,1 procenta. V roce 2014 pak HDP spolku zemí s evropskou měnou poroste o 1,3 procenta.

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

„Rada guvernérů ECB i nadále počítá s rizikem dalšího zhoršení výhledu ekonomiky eurozóny. Rizika se většinou týkají nejistoty kolem řešení dluhové krize a politických rozhodnutí v eurozóně,“ doplnil Draghi. Podle něj nelze zapomínat ani na rizika ve Spojených státech, kde řeší takzvaný fiskální útes.

Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank

„Když se podíváme, odkud pokles HDP v celé Evropské unii jde, tak zjistíme, že jde opravdu z dluhů postižených zemí… HDP klesá jak v Řecku, tak ve Španělsku, v Itálii, na Kypru.“

ECB bude do bank pumpovat tolik peněz, o kolik si řeknou

Navíc ECB slíbila, že bude i nadále poskytovat bankám z eurozóny hotovost v neomezených objemech. Každá banka tak dostane tolik peněz, o kolik požádá. ECB má k tomuto účelu program refinančních operací, který má v úmyslu v nezměněné podobě zachovat alespoň do července 2013.