Na americké banky se valí žaloby o miliardy

New York - Americkým bankám jsou v poslední době doručovány žaloby o miliardy jak na běžícím pásu. Důvodem jsou prodeje cenných papírů, které byly kryté špatnými hypotékami. Způsobené škody by mohly banky vyjít až na 300 miliard dolarů. Taková částka by mohla ovlivnit nejen jejich zisky, ale i celou americkou ekonomiku. O situaci informovaly The New York Times.

Celkem se žaloby týkají aktiv v hodnotě více než jednoho bilionu dolarů, která byla krytá hypotékami. Žalující strany obvykle tvrdí, že banky věděly o tom, že hypoteční úvěry jsou pochybné, což se ukázalo po prasknutí bubliny na americkém trhu s bydlením. Přesto ale související cenné papíry prodávaly svým klientům.

Konečná výše případného odškodnění by mohla ovlivnit nejen zisky amerických bank, ale i celou ekonomiku. Finanční ústavy by kvůli němu nemusely mít prostředky na poskytování úvěrů. Za klíčovou pro další vývoj se považuje žaloba americké vlády, která po 17 bankách požaduje 200 miliard dolarů. Tvrdí přitom, že finanční ústavy napálily dva obří federální poskytovatele hypoték Freddie Mac a Fannie Mae, když jim prodávaly pochybné cenné papíry.

Kdo posílá žaloby?

  • Regulátoři
  • Státní žalobci
  • Investoři
  • Pojišťovny

Kdo je adresátem?

  • Bank of America
  • JPMorgan Chase
  • Wells Fargo
  • Citigroup

Banky doufají, že se jim podaří přimět soud, aby žalobu odmítnul. Vláda podle nich se svým nárokem příliš dlouho čekala. Některé banky se prý ale zároveň snaží s úřady dohodnout na vyrovnání.

Newyorský deník navíc tvrdí, že americké banky po finanční krizi čelí problémům na několika frontách. Jde například o novou regulaci či vyšetřování některých velkých finančních ústavů kvůli podezření z manipulace s klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou. Ze žalob kvůli hypotékám by je ale mohla bolet hlava nejvíce.

„Celý Wall Street se prakticky odmítl zabývat skutečnými náklady žalob, kterým čelí. Skutečná výše možných nákladů na ně je přitom strašidelná,“ podotkl Christopher Wallen ze společnosti Tangent Capital Partners.