Asie jako supervelmoc? V roce 2030 strčí do kapsy Evropu i USA

Peking - Vzestup Asie přichází rychleji, než se čekalo. V roce 2030 bude větší velmoc než Spojené státy a Evropa dohromady. Vyplývá to z prognózy amerických zpravodajských služeb. Zpráva tvrdí, že během dvaceti let předežene čínská ekonomika tu americkou. Díky technologiím ale zároveň dojde k určitému odlivu moci od států k sítím. Zpráva rovněž upozorňuje na stárnutí populace a s tím spojené problémy - pomalejší růst a snižující se životní standardy. Podle odborníků zpráva podtrhuje trendy, o nichž se hovoří již dlouho.

Zprávu s názvem Globální trendy 2030 vydala Národní zpravodajská rada. Jde o soubor analýz amerických zpravodajských služeb, které ale braly v potaz i názory dalších odborníků z celého světa. „Chtějí takto povzbudit strategické uvažování politiků, proto zpráva vychází každé čtyři roky,“ konstatovala Katarína Fagošová, redaktorka zahraniční rubriky ČT. Zpráva je načasována takto do období po volbách, aby nová americká administrativa tušila, na co se připravit. Poslední zpráva byla uveřejněna v roce 2008.

Růst Asie přichází rychleji, než se čekalo

Podle amerických zpravodajských služeb bude Asie za necelých dvacet let megavelmocí, které se nevyrovná Evropa ani Spojené státy v součtu, a to s ohledem na velikost populace, hrubý domácí produkt (HDP), financování armády, ale třeba i investice do technologií. „Čína bude mít pravděpodobně největší ekonomiku, Spojené státy překoná několik let před rokem 2030,“ uvádí se ve zprávě.

Růst Asie podle všeho odborníci v minulosti podcenili. Evropské ekonomiky, Japonsko nebo Rusko budou na druhou stranu pokračovat v pomalém poklesu.

Nejnovější prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) hovoří ale ještě radikálněji. Podle ní přepustí Spojené státy Číně pozici největší ekonomiky světa do čtyř let. Už v letošním roce by dokonce Čína měla v ekonomické produktivitě předběhnout eurozónu. Asijské velmoci ve vzestupu pomáhají účinky krize v západních zemích i předpoklad, že hlavním budoucím motorem růstu má být vzdělání – tedy oblast, do které Čína mohutně investuje, tvrdí OECD.

Zpráva zpravodajské rady na druhou stranu nepředpokládá, že by se stala Čína supervelmocí v té formě jako Spojené státy, které se snaží se spojenci jednat o mezinárodních otázkách. „Být největší ekonomikou je samozřejmě pro zemi důležité. Být supervelmocí ale neznamená jen být největší hospodářskou silou,“ řekl Mathew Burrows, poradce rady.

Největší moc by podle zprávy měly mít v budoucnu státy, které jsou součástí globálního Východu a Jihu, spíše než ty, které patří k Západu.

Christopher Kojm, předseda Národní zpravodajské rady USA:

„Chceme povzbudit vlády a ty, kdo rozhodují, aby připravili dlouhodobý plán, který by zabránil negativním scénářům a umožnil ty dobré.“

Technologie ale současně přispěje k odlivu moci od států k „různorodým a amorfním sítím“, které budou ovlivňovat světovou politiku. „Budoucí internetoví magnáti - jako dnes Google nebo Facebook - budou mít k dispozici víc informací než většina vlád,“ píše se ve zprávě.

Tyto informace umožní soukromým společnostem ovlivňovat jednání lidí ve stejné míře jako vládám. Rozšiřování nových komunikačních technologií umožní občanům se spojovat a stavět se proti vládám, jak tomu bylo na Blízkém východě. Současně ale dá vládám „bezprecedentní možnosti monitorovat své občany“.

USA
Zdroj: ISIFA/EPA/Michael Reynolds

Zpráva přichází hned s několika variantami, jak by svět v roce 2030 mohl vypadat. „Zpráva například počítá s tím, že poprvé v historii lidstva bude většina obyvatel Země žít nad hranicí chudoby,“ konstatovala Fagošová. Lidstvo by zároveň mohlo být vzdělanější a zdravější.

Michael Romancov, politický geograf:

„Dá se očekávat důraz na Asii. Problémy s vodou, přelidněním a nedostatkem potravy už jsou diskutovány delší dobu. Otázkou je, jak se tyto naznačené scénáře stanou reálnými. Nejen dynamická současnost, ale i ne ještě tolik globalizovaná minulost nás učí o tom, že s těmito předpověďmi je třeba zacházet opatrně.“

Nejlepší scénář?

V roce 2030 budou podle pozitivního scénáře téměř dvě třetiny obyvatel Země žít ve městech, většina lidí bude patřit ke střední třídě propojené technologií a USA a Čína budou spolupracovat. USA by také měly během příštích dvou desetiletí dosáhnout energetické nezávislosti.

Stáří
Zdroj: ČT24

Populace stárne, životní standardy se sníží

Se stárnoucí populací přijde pomalější růst a snížení životních standardů. Nejhorší scénář počítá s tím, že rostoucí počet obyvatel povede především na Blízkém východě a v Africe ke konfliktům o vodu a potraviny a nestabilita přispěje ke globálnímu ekonomickému kolapsu. „Ale není to nevyhnutelné. Ve většině případů jsou tyto problémy zvládnutelné, pokud se začnou řešit ihned,“ řekl Burrows. Problémy by mohly přinést i změny klimatu.

Washington se zatím ke zprávě oficiálně nevyjádřil, zaznívají ale hlasy, že se odborníci měli více věnovat právě pesimistickému scénáři. „Od několika lidí z Washingotnu zaznělo, že se zpráva měla více zabývat hrozbami a pracovat třeba i se scénářem třetí světové války,“ podotkla Fagošová.