Aeroholding chce koupit bratislavské akcie ČSA

Praha - Český aeroholding chce koupit akcie ČSA, které vlastní Bratislava. Nabízí za ně 790 tisíc korun. O prodeji přibližně pěti tisíc kusů akcií - tedy asi půl procenta - má tento čtvrtek jednat zastupitelstvo slovenského hlavního města. „Poté, co se Aeroholding stal hlavním akcionářem ČSA, rozhodli jsme se, že budeme skupovat podíly i od dalších akcionářů,“ říká mluvčí Aeroholdingu Michaela Lagronová.

Chceme koupit akcie ČSA - tento vzkaz poslalo vedení Českého aeroholdingu primátorovi hlavního města Slovenska. Radní v Bratislavě už prodej akcií doporučili - konečné slovo má ale zastupitelstvo. „Panuje všeobecná shoda, že tyto akcie je v tuto chvíli lepší prodat, protože se de facto jedná o bezcenné papíry a nepřinášejí nám žádný zisk,“ říká Lubomír Andrassy, mluvčí bratislavského magistrátu.

„Za zhruba půlprocentní podíl nabízíme Bratislavě necelých 800 tisíc korun. Je to částka, která vychází z ocenění ČSA. To aktuální je 148 milionů 474 tisíc korun,“ podotýká Lagronová.

ČSA
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Bratislava se stala akcionářem ČSA v roce 1992, v době, kdy se letecká společnost měnila ze státního podniku na akciovou společnost. Teď jsou České aerolinie na prodej. O národního dopravce mají zatím zájem dvě společnosti z Asie - Korean Air a Qatar Airways. Vedení katarských aerolinek ale připustilo, že konečnou nabídku možná nepodají.

Na prodej ČSA se dokonce uzavírají i sázky. Na vítězství Qatar Airways je kurz 5:1, na Korean Air 3,5:1 a nejnižší kurz 1,6:1 vypsali bookmakeři na to, že k žádné privatizaci vůbec nedojde.

Aeroholding chce bratislavské akcie ČSA (zdroj: ČT24)