Thajsko láká turisty i na lány slunečnic

Bangkok - Slunečnicové plantáže v Thajsku se stávají stále atraktivnějším cílem pro turisty. „Každý rok máme šanci užít si tento krásný pohled na spoustu slunečnic. Podle mě je to úžasné,“ říká řada turistů. A právě v těchto dnech jsou v největším rozkvětu. Tato překrásná podívaná a slunečnicové výrobky místních farmářů navíc přispívají k fungování tamní ekonomiky.

Pěstování slunečnic ve velkém má v Thajku už více než dvacetiletou tradici. Navíc roste i zájem o ně a to vedlo k užší spolupráci mezi prvním závodem na zpracování slunečnicových semen a místními farmáři. Bangkokská společnost Flower Food se už od svého založení v roce 1990 specializuje na produkci slunečnicového oleje a dalších potravin vyrobených ze slunečnicových semen. Slunečnice nevyžadují během tříměsíčního růstu žádnou speciální péči, místní farmáři je vysazují během září, tedy po ukončení roční sklizně rýže.

Pira Piramarn, manažer rozvoje obchodu Flower Food:

„Podporujeme místní farmáře a pomáháme jim s pěstováním slunečnic, které od nich vykupujeme. Máme s nimi dohodu ohledně nákupu a vyjednáváme o cenách.“

V současné době je továrna schopná vyprodukovat přes osmdesát druhů potravin vyrobených ze slunečnicových semen. Vyváží je do více než dvaceti zemí s ročním obratem dvě stě milionů Thajských bátů, tedy šest a půl milionu amerických dolarů. Slunečnice zároveň lákají na svou krásu každoročně mnoho turistů. Města v regionu středního Thajska využila zájmu turistů a chystají se uspořádat Slunečnicový festival. Kromě zlatých plantáží se mohou návštěvníci těšit i na občerstvení od místních farmářů a různé dekorace ve tvaru slunečnic.

Thajské slunečnice lákají turisty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod