Úraz vám může provětrat peněženku, pojistěte se

Počet Čechů, kteří se zraní na lyžích v zahraničí, každým rokem roste. Podle odhadů pojišťoven jich loni byly jen v Alpách přes tři tisíce. Ceny ošetření se přitom často vyšplhají přes sto tisíc korun. Třeba za zlomený loket si v Rakousku účtují kolem 160 tisíc.

Ročně se v zahraničí na svých dovolených zraní přes deset tisíc pojištěných Čechů. Odhadem třetina úrazů se stane v zimě na horách. Nejčastěji právě na sjezdovkách. Své zkušenosti mají i Šimerovi z Pardubic. Jejich syn se loni zranil na Kaprunu a do nemocnice byl převezen vrtulníkem. „Syn si přerazil pod kolenem pravou nohu. Celková částka, kterou musela uhradit pojišťovna, byla někde kolem 400 tisíc,“ vypráví pan Šimera. Taková cena není nijak výjimečná. 

Operace úrazu páteře stojí kolem půl milionu korun, kolena sto tisíc a zlomená ruka 25 tisíc korun. Pokud Čech zraní druhého lyžaře, může zaplatit půl až dva a půl milionu korun na odškodném. A právě případů odškodnění v posledních letech přibývá. Pojišťovny proto radí, aby si člověk na místě zajistil pokud možno co nejvíce svědků a kontaktoval asistenční službu. 

image_426735
Zdroj: ČT24

Zajistěte si svědky a kontaktujte asistenční službu

Češi jsou pověstní tím, že na sjezdovkách „bourají“ často. Pokud zaviní srážku a někoho zraní, můžou na to bez pojištění tvrdě doplatit. Mohou se také stát terčem podvodníků, kteří se na Češích snaží vydělat – potřebuje-li rakouský důchodce operaci kolene, nechá se srazit ve frontě na vlek a pak už jen platíte. „Zraněná osoba může požadovat odškodnění na ušlý příjem, může požadovat bolestné, kompenzaci budoucích příjmů… To můžou být velmi závažné a drahé věci sahající do milionů korun,“ popisuje situaci Ondřej Rušikvas, ředitel privátního pojištění Evropské cestovní pojišťovny. 

Základní pojistka pro čtyřčlennou rodinu na týden v Alpách stojí nejčastěji od 700 do 1 100 korun. Připlatit si ovšem musejí ti, kteří předem vědí, že budou riskovat. Pojišťovny nabízejí speciální balíčky pro adrenalinové sporty. Pojistit můžou cokoli od skialpinismu přes skákání až po freeridovou jízdu mimo vyznačené sjezdovky. Za takové riziko dobrovolně platí každý čtvrtý Čech. 

image_426734
Zdroj: ČT24

Na lyže do zahraničí odjíždí asi půl milionu Čechů. Téměř polovina z nich míří do Rakouska. Následuje Itálie a Francie.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)