Naprostá většina e-shopů při kontrolách propadla

Praha – Češi mají nakupování on-line stále víc v oblibě. Obchodníci přitom často využívají anonymity virtuálního prostředí. Naprostá většina z 1 200 e-shopů, které loni zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila předpisy. Jednalo se o celých 82 procent. Hojně využívány jsou zejména nekalé obchodní praktiky. Inspekce e-shopům uložila celkem 881 pokut v hodnotě 4,3 milionu korun, jak uvedla v tiskové zprávě. Nejhorší situace byla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Inspekce vysoké číslo zjištěných případů vysvětluje tím, že se při kontrolách zaměřila na e-shopy, na které si stěžovali zákazníci a rizikové obchody.

„Nemáme“, hlásí e-shopy. Pak dodají použité zboží

E-shopy podle ČOI často využívají anonymity virtuálního prostředí a nabízejí zboží, které v době objednávky nemají. Poté dodávají místo nových výrobky již použité nebo nekompletní. Prodávají i zboží, které nikdy nechtějí spotřebitelům dodat - peníze za ně ovšem inkasují předem.

Největším problémem internetového obchodování bylo loni zakázané užívání nekalých obchodních praktik. „Ve většině těchto případů se jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně byly spotřebitelům poskytnuty údaje neúplné či jinak zavádějící, a to jak o osobě prodávajícího, tak i o podmínkách uzavření smlouvy nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících,“ uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Počet nákupů on-line v Česku roste, kamenné prodejny ale vedou

Češi letos utratí v internetových obchodech téměř 50 miliard korun, o desetinu víc než loni. Odhaduje to Asociace pro elektronickou komerci. Internetoví prodejci ukrajují stále větší podíl z maloobchodních tržeb, v kamenných prodejnách se ale stále ještě prodá drtivá většina zboží. Přes e-shopy se v Česku loni prodalo pět až šest procent veškerého zboží.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA