Černý den pro bankéře – jejich bonusy budou limitované

Brusel - Evropská unie omezí bonusy pro bankéře. Od příštího roku jejich odměny nebudou moci překročit výši jejich platu. Jde o nejpřísnější omezení platů finančníků na světě. Předběžně se na tom shodli zástupci sedmadvacítky a Evropský parlament. Dohodu, která bude součástí širší bankovní legislativy, musí schválit většina členských zemí Evropské unie. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost začátkem příštího roku. Dohoda ale může ještě zostřit napětí mezi EU a Británií a zvýšit odpor Britů k Bruselu. S návrhem nesouhlasí ani Česká bankovní asociace.

„Poprvé v dějinách regulace finančního trhu EU stanovíme hranici pro bonusy bankéřů,“ uvedl v prohlášení rakouský zákonodárce EP Othmar Karas, který pomáhal dohodu zprostředkovat. „Máme všechny podstatné části dohody,“ potvrdil novinářům výsledky nočního jednání unijní komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier.

Pravidla budou platit pro všechny banky působící v EU, ať mají ústředí kdekoli, stejně jako pro pobočky evropských bank v zahraničí. „Žádné výjimky nebudou,“ řekl Karas. Podle Reuters normu přivítá velká část evropské veřejnosti, která se na bankéře od finanční krize v roce 2008 dívá velmi skepticky.

Neúspěch naopak představuje pro britskou vládu, která se dlouho podobnému omezení snažila zabránit i kvůli tomu, že ve finanční metropoli Londýně pracuje na 144 tisíc bankéřů a řada dalších v příbuzných profesích.

Eura
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

„Politické mínění v Británii a v londýnské City to může posunout k ještě většímu nepřátelství vůči EU, než je tomu teď,“ konstatoval Charles Grant z organizace Centre for Economics and Business Research. Britský premiér David Cameron minulý měsíc v zásadním vystoupení slíbil, že pokud se mu nepodaří přimět EU k zastavení a zvrácení centralizace, vyhlásí v příštím volebním období referendum o setrvání země v unii.

Ostré kritice podrobil plán na omezení prémií bankéřů populární londýnský starosta. Důsledkem tohoto kroku bude podle něj jen odchod bankovního podnikáni z EU do Curychu, Singapuru a New Yorku a prohloubení odporu Britů k Bruselu.

Boris Johnson, londýnský starosta:

„Lidé si budou klást otázku, proč máme zůstat v EU, jestliže tam pokračují v tak průhledně sebezničující politice. Brusel nemůže mít pod kontrolou globální trh bankovních talentů, Brusel nemůže diktovat platy bankéřů celého světa. Je to zřejmě nejbláhovější opatření, jkteré z Evropy vzešlo od doby, kdy se (císař) Dioklecián pokoušel zmrazit ceny potravin v římské říši.“

Jeden z poslanců Evropského parlament signalizoval, že dohoda by se ještě mohla změnit, a poukázal na „výhrady“ některých zemí EU. Cameron naznačil, že Británie se bude snažit o změnu dohody na schůzce ministrů financí EU příští týden v Bruselu.
   
Podle řady expertů ale finanční sektor na omezování odměn odpoví vypracováním ještě složitějších struktur odměn, které vesměs zachovají jejich původní výši, jako se to stalo po posledním pokusu EU o omezení prémií. V opačném případě by musely mezinárodně působící banky z EU odejít, protože by přestaly být globálně konkurenceschopné.