Opel v Bochumi neskončí, i přesto o místo přijde na 2 000 zaměstnanců

Bochum (Německo) - Ztrátová německá automobilka Opel se dnes po několika měsících jednání dohodla se zástupci zaměstnanců na restrukturalizaci svých aktivit. Firma již letos sníží počet pracovníků v továrně v Bochumi. Od konce roku 2016 v tomto závodě přestane vyrábět automobily, hodlá v něm ale zachovat 1 200 pracovních míst díky produkci součástek. Automobilka nyní v Bochumi zaměstnává zhruba 3 300 lidí.

V letošním druhém čtvrtletí chce německá automobilka Opel v závodě přejít ze třísměnného provozu na dvousměnný. Nabídne proto sedmi stovkám zaměstnanců různé programy pro dobrovolný odchod z podniku. Automobilka se v rámci dohody zavázala, že do konce roku 2016 nepřistoupí k propouštění zaměstnanců německých továren bez jejich souhlasu. Zaměstnanci se výměnou za tento příslib musí smířit s odkladem růstu mezd a ztrátou některých výhod, například vánočních prémií. 

„Tento plán pro Německo je pro Opel důležitým mezníkem na cestě k tomu, aby se v polovině desetiletí stal opět ziskovým. Dostaneme díky němu své náklady pod kontrolu,“ uvedl šéf dozorčí rady Opelu Steve Girsky. Automobilka zaměstnává v Evropě zhruba 37 tisíc lidí, z toho více než polovinu v Německu, kde má celkem čtyři továrny. 

Opel již v prosinci představil plány na ukončení výroby v Bochumi v roce 2016. Později navíc pohrozil dřívějším uzavřením továrny, pokud se nedohodne se zaměstnanci na širších úsporných opatřeních. Dnešní dohoda zajistila méně radikální řešení. „Opel chce v Bochumi zůstat,“ uvedl Girsky. „Chceme v Bochumi udržet zhruba 1 200 pracovních míst a přeměnit továrnu na závod vyrábějící součástky,“ dodal.

Automobilka Opel v Bochumi
Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Opel měl už v minulosti problémy, General Motors ho chtěla prodat

Opel se v minulosti dostal do existenčních problémů a americká mateřská společnost General Motors chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. „General Motors plně podporuje Opel a zajistí nezbytné finance pro příští roky, dokud se opět nevrátíme k zisku,“ uvedl Girsky.

O podrobnostech restrukturalizačního programu se podle odborového předáka Bertholda Hubera ještě bude jednat. „Teprve až bude kompletní plán ležet na stole, můžeme vyzvat své členy k jeho schválení,“ řekl Huber. Jednání odborářů s vedením podniku o restrukturalizaci začala loni v červnu a původně měla být dokončena již v říjnu.

Vydáno pod