IKEA v Česku stahuje masové kuličky, nechá je otestovat

Praha – Nábytkářský řetězec IKEA se rozhodl v České republice z preventivních důvodů zastavit prodej výrobků z mletého vepřového a hovězího masa. Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy. Mezi testovanými potravinami budou i produkty českých výrobců.

„Kromě výrobků pocházejících z globálních zdrojů jsme se rozhodli z preventivních důvodů otestovat také výrobky od našich lokálních dodavatelů, které obsahují mleté vepřové a hovězí maso. Proto jsme se z preventivních důvodů rozhodli stáhnout všechny tyto výrobky z prodeje v České republice, dokud neobdržíme výsledky těchto testů,“ uvedl mluvčí IKEA Petr Chadraba.

Zákazníci si podle něj mohou vybírat z široké nabídky ostatních jídel v restauracích i bistrech obchodních domů. „Přítomnost jakékoliv suroviny, která není uvedena v receptuře nebo produktové specifikaci, je pro nás samozřejmě naprosto nepřijatelná,“ dodal Chadraba.

V některých zemích konina i ve vídeňských párcích

IKEA tímto krokem reaguje na poslední případ, kdy Státní veterinární správa nalezla nedeklarované koňské maso v masových kuličkách určených pro tento švédský nábytkářský řetězec. Produkty začala stahovat z nabídky v pondělí. Firma také stáhla masové kuličky ze svých obchodních domů v ostatních evropských zemích a v některých zemích Asie a Karibiku.

Ve středu se řetězec rozhodl stáhnout z nabídky jídel v některých zemích také vídeňské párky. Ukázalo se, že i v nich jsou stopy koňské DNA, i když asi v mnohem menším objemu, než byl zjištěn v masových kuličkách. Opatření se podle agentury AP týká Francie, Velké Británie, Španělska, Irska a Portugalska.