Policie opět vyšetřuje ČEZ za nákup solárních elektráren

Praha - Protikorupční policie znovu prověřuje okolnosti, za jakých polostátní energetický gigant ČEZ koupil solární elektrárny od firmy Amun. Re. Podle mluvčího Jaroslava Ibeheje policie otevřela případ koncem loňského roku. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předtím v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že je „hluboce šokován“ tím, že policie případ odložila. Podle něho tak učinila, přestože měla k dispozici „znepokojivé“ informace od finančně analytického útvaru ministerstva financí.

ČEZ koupil od firmy Amun. Re za pět miliard korun obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku. Následně se v médiích objevily informace o tom, že firma Amun. Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. Podle informací ČT by za ní mohli stát právníci z někdejší firmy Šachta & Partners. „Vůbec se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ prohlásila mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Policie na případu intenzivně pracovala půl roku. „V lednu 2012 jsme došli k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu, a proto byla odložena,“ vysvětlil Ibehej. Případem se tehdy zabýval nyní již bývalý pracovník protikorupční policie. Vedení útvaru záležitost později prověřilo a koncem loňského roku rozhodlo případ znovu otevřít. „Zvažujeme, že budou zahájeny úkony trestního řízení, a nad věcí bude tedy mít dozor státní zastupitelství,“ dodal Ibehej.

„Já jsem někdy opravdu šokován z toho, co na jedné straně lze stíhat a co na druhé straně lze odložit,“ prohlásil dnes Kalousek. „V případě Amun. Re jsem byl hluboce šokován z toho, že úroveň informací na takové míře podrobností, které dostaly orgány činné v trestním řízení od finančně analytického útvaru, byly odloženy,“ doplnil.

Zavadil by solární panely nejradši rozbil

ČEZ v minulých letech odkoupil od různých investorů jejich solární elektrárny. Některé obchody v médiích vyvolávají pochybnosti. ČEZ je přitom podle některých zdrojů největším příjemcem peněz, kterými domácnosti a firmy přispívají na dotování obnovitelných zdrojů energie. „Já se divím, proč lidé nevzali klacky a nešli ty fotovoltaiky rozbít,“ prohlásil dokonce předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.