V dotačním programu Panel vyplaceno 16 milionů neoprávněně

Praha – Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vyplácela podle ministerstva pro místní rozvoj úrokové dotace z programu Panel i žadatelům, kteří na ně kvůli refinancování původního úvěru neměli nárok. Chybovat měla u víc než dvou set žádostí právnických osob. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), který na to přišel, údajně banku opakovaně na pochybení upozorňoval. Ta ale pozastavila vyplácení až v prosinci 2012. Neoprávněně tak bylo v průběhu celého roku vyplaceno zhruba 16 milionů korun. Banka se ke kritice ministerstva a SFRB nechce vyjadřovat.

„ČMZRB v rozporu s nařízením vlády v minulém roce vyplácela úrokové dotace i v případě, že si příjemci dotací refinancovali své původní úvěry. To nebylo účelem dotací. Podstatou podpory bylo vylepšovat si byty a domy, a ne zlepšovat svou platební bilanci,“ prohlásil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous s tím, že ministerstvo na pochybení banku opakovaně upozorňovalo. Vyplácení dotací u refinancovaných úvěrů však banka pozastavila až v prosinci loňského roku (neoprávněně byly dotace propláceny pouze loni).

Pochybení se mělo týkat 225 případů z celkem 9 500 uzavřených smluv o poskytnutí dotace z programu Panel, podle Kalouse tedy nejde o závažnou chybu. Mezi příjemce podpory patřily právnické subjekty, např. společenství vlastníků či družstva, nikoliv fyzické osoby.

Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj:

"V zásadě svým postupem banka (Českomoravská záruční a rozvojová banka – pozn. red.) vytvořila nerovné postavení na trhu mezi těmi, kteří refinancovali své úvěry, a mezi těmi, kteří je nerefinancovali, vědomi si toho, že takový postup je v rozporu s nařízením vlády."

Banka událost nechce komentovat. „Máme smluvní vztah se SFRB, jehož jménem u uzavřených dotací vystupujeme. Nemyslím si proto, že by z naší strany bylo korektní v tuto chvíli vyjádření fondu jakkoliv komentovat,“ sdělil náměstek generálního ředitele ČMZRB Lubomír Rajdl.

Jak upozornila ředitelka sekce marketingu Státního fondu rozvoje bydlení Jana Marešová, fond už zřídil emailovou adresu dotazy-panel@sfrb.cz, na kterou se mohou obracet zájemci o informace týkající se pozastavených dotací.

Brífink MMR k dotacím v programu Panel (zdroj: ČT24)

MMR chce nyní vládě navrhnout, aby státní podporu dostávali příjemci i v případě refinancování úvěru. Ti, co dostali dotaci neoprávněně, by tak o ni nepřišli a peníze by nemuseli vracet. Zpětně by měli dostat státní příspěvek také ti, kteří mají proplácení dotací od prosince pozastavené. „Smyslem návrhu legislativní úpravy je odstranit vzniklou nerovnost,“ vysvětlil Kalous.

Resort také ve středu předloží vládě informativní zprávu o tomto problému s návrhem, aby mu uložila zpracovat jeho řešení. Celý proces zabere nejméně tři měsíce.

Je to prý úspěšný program

Dotační program Panel hradí část úrokových nákladů na úvěry, které si žadatelé berou u komerčních bank a používají je na opravu bytových domů – tím je motivuje k rekonstrukcím bytového fondu. „Program Panel byl dle mého názoru jedním z nejúspěšnějších programů v České republice za posledních dvacet let. Podařilo se opravit více než 400 000 bytů,“ doplnil Kalous.