Zásoby vajec netřeba. Letos nedojdou, slibují prodejci

Praha - Do Velikonoc zbývá 14 dní. Česká náměstí ožívají velikonočními trhy a na svátky jara se připravují i obchodníci. A zatímco loni vyšlo jedno vejce na zhruba pět korun a byl jich nedostatek kvůli nařízení Bruselu o chovu slepic, letos stojí v průměru o korunu míň a zásoby mají prodejci veliké.

Před rokem lidé nakoupili 10 vajec za necelých 50 korun. Regály byly před svátky spíš prázdné a vajec byl nedostatek. Letos jsou obchodníci připraveni i na velký zájem a 10 vajec přijde na necelých 40 korun.

Rušno je i na trzích za hranicemi. Cena vejce v polském Zabelkově je 2,30. Jeden polský obchodník teď prodá denně zhruba 100 plat, tedy asi 3 000 vajec. Tradičně nejvíce se před Velikonocemi prodávají vejce bílá.

Kraslice ze slepičích vajec? Dnes letí křepelčí a husí

S Velikonocemi na trh přicházejí i prodejci kraslic. Vyrobit ručně jednu takovou kraslici trvá asi tři hodiny a prodejní cena je zhruba 65 korun. Podle prodejců se lidem zdobená vejce sice líbí, ale peníze raději investují do něčeho jiného.

Kromě kraslic ze slepičích vajec se ale na trzích objevují i speciality - třeba zdobená husí nebo křepelčí vejce. Přestože jedno takové vyjde přibližně na 85 korun, je o ně zájem větší než o ozdobená vejce slepičí.

Vajec bude dostatek a za lepší cenu než loni (zdroj: ČT24)