Za letní Itálii si připlatíme – hotely prudce zvedají taxy

Praha - Čeští už plánují, kam v létě na dovolenou. Největší změny čekají na turisty v Itálii - tam zdražují pobytové taxy, což zvedne cenu zájezdů v řádu desítek eur. Místní letoviska tak chtějí získat víc peněz do rozpočtů. Právě do Itálie přitom míří každoročně víc než půl milionu Čechů. Na druhou stranu se již několik let rozmáhá mezi Čechy trend strávit dovolenou v tuzemsku - ročně jich regiony navštíví asi 300 tisíc.

Letos si turisté za svou dovolenou v Itálii připlatí. „Italové letos plánují radikální zvýšení pobytové taxy u 90 procent hotelů a penzionů. U vyšší kategorie hotelů by se tak mohly platit tři eura - to je zdražení až o 75 procent,“ říká Tomáš Brejcha, ředitel marketingu Čedok.

Čtyřčlenná rodina s dětmi nad 12 let tak za desetidenní dovolenou zaplatí na poplatcích až 3 072 korun - tedy asi o 2 300 víc, než loni.

Průměrný Čech přitom za letní dovolenou v Itálii utratí asi 15 tisíc korun. Nejvíc dá právě za ubytování a dopravu. „Cestovní kanceláře většinou zahrnují ty místní poplatky již do ceny. Ale přesto doporučuju klientům, aby se své cestovní kanceláře zeptali, zda ty místní poplatky opravdu v ceně jsou,“ doplňuje Jan Papež z České asociace cestovních kanceláří.

Pobytové taxy se ale nevybírají jen v Itálii - platí se ve většině evropských států. Třeba ve Francii se teď platí v přepočtu za jednu noc na osobu přes 43 korun. V Chorvatsku se vybírá nejčastěji 28 korun a na Slovensku to je téměř 40. Ale podobné poplatky se platí i v Česku. Třeba v Praze si tak polepší v hospodaření o několik desítek milionů korun ročně - částku 21 korun za noc zaplatí nocležník z tuzemska i zahraničí.

„50 procent z toho, co vybírá hlavní město Praha, jde zpátky do cestovního ruchu na podporu akcí v rámci cestovního ruchu nebo na propagaci hlavního města,“ říká Tereza Králová mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

Italové zvedají pobytové taxy (zdroj: ČT24)

Strávit dovolenou v Česku? Proč ne

Češi se vracejí k tradicím - i ti movitější teď investují stále častěji do dovolené v tuzemsku než v zahraničí. Ročně české regiony navštíví asi 300 tisíc Čechů. Zájem mají i zahraniční turisté. Hlavním tahákem je pro většinu z nich místní kuchyně a různé venkovské tradice. „Nejčastěji čeští turisté míří za poznáním, poté relaxací a následuje sport,“ potvrdila pro ČT Dana Posádová, předsedkyně Svazu venkovské turistiky.

„Ubytování je pro ně jednak levnější, než když jedou do zahraničí - pohybuje se kolem 350 korun a poskytovatelé služeb se jim snaží nabídnout nejen ubytování, mají k tomu možnost ochutnat jejich místní produkty, domácí vajíčka nebo maso,“ říká Zdenka Nosková, manažerka projektu Prázdniny na venkově.

Loni podle agentury CzechTourism vzrostl domácí cestovní trh asi o desetinu. V roce 2012 navštívilo hotely a penziony víc než šest a půl milionů Čechů. Pozadu nezůstávají ani zahraniční turisté, kteří po návštěvě hlavního města, Českého Krumlova nebo třeba Karlových varů míří do regionů - láká je hlavně Jižní Morava. Třeba ruští turisté průměrně v Česku utratí za jeden den asi dva a půl tisíce korun. Návštěvníci z Německa nechají v tuzemských obchodech a restauracích asi o tisícovku míň.

Česko má co nabídnout zahraničním i domácím turistům (zdroj: ČT24)