Veletrh v Tokiu: Rozmanitost sushi nezná mezí

Tokio - Kdo umí připravit nejlepší sushi a z čeho všeho se dá japonská kulinářská specialita připravit? To mohli zjistit návštěvníci veletrhu v japonském Tokiu. Své umění na něm předvedli šéfkuchaři restaurací z celého světa. Sushi totiž není jen jedno - dá se připravit na mnoho způsobů.

Klasické sushi obsahuje syrové rybí maso, mořské řasy a rýži. Tradiční japonský pokrm se ale v různých částech světa připravuje trochu jinak.

V Rumunsku přidávají rajčatovo-česnekovou omáčku, moldavskou specialitou je plátek grilovaného kachního masa a v Uruguayi přidávají slaninu a typickou směs z avokáda. „Chutná to spíš jako malý sendvič, ale je to zajímavé,“ konstatoval majitel restaurace v Japonsku Tamotsu Fukuoka.

Právě rozmanitost přípravy v různých koutech světa chtěli ukázat organizátoři veletrhu. „Každá kultura je originální, a to se odráží i v jídle a samozřejmě i ve způsobu, jak se v jednotlivých zemích připravuje sushi. Pro návštěvníky je to taková malá cesta kolem světa,“ podotkl organizátor veletrhu Masayoshi Kazato. „Kreativita a dovednosti všech kuchařů tady jsou neuvěřitelné,“ dodal Henrik Andersen, který dorazil až z Norska.

Sushi? Původně fast food, dnes drahé jídlo

Sushi vzniklo v Japonsku zhruba před dvěma sty lety jenom jako forma rychlého občerstvení. Nyní ho Japonci považují spíš za slavnostní pokrm, čemuž odpovídají i ceny. Všude na světě patří k delikatesám, za které si lidé musí připlatit. Jeden dílek sushi může stát v přepočtu i třeba tisíc korun.

V Tokiu se konal veletrh zaměřený na sushi (zdroj: ČT24)