Konec nejmenších dodavatelů mléka? Madeta jim dává vale

Praha - Největší český zpracovatel mléka Madeta přestane od dubna vykupovat mléko od nejmenších dodavatelů. Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot a laboratorních testů se jí už sběrná linka nevyplatí. Chovatelé se ale dostávají do problémů. Jiné firmy jim totiž nejsou schopny nabídnout tak výhodnou výkupní cenu.

Tři desítky malých chovatelů denně objížděla cisterna, od dubna ale svoz mléka skončí. Třeba farmář Jan Hyreš má dvacet krav a Madetě každý den dodával 160 litrů mléka. Teď musí hledat odbyt jinde. „Měl jsem to štěstí, že jsem dokázal najít jiného odběratele, ale bohužel cenově nedostanu to, co jsme měli. To bude 20 až 30 tisíc ztráty,“ podotkl Hyreš. 

Pro Madetu to byl ovšem jen zlomek produkce. Svoz mléka z celého kraje se jí už nevyplácel. „Jestli budeme úspornější ve svozu mléka, můžeme platit víc za mléko. Ekonomika rozhodla,“ konstatoval ředitel Madety Milan Teplý. 

Na rozdíl od pana Hyreše řada dodavatelů zatím uplatnění jinde nenašla. Mlékárny v Německu, kam se řada zemědělců obracela, totiž ztrácejí zájem. „Mají končit mléčné kvóty a u nás v podstatě to skončí asi tak, že soukromí zemědělci zkrachují – tedy ti, co dělají jen mléko,“ míní farmář Jan Balca z Pomezí nad Ohří. 

Příliš se nedaří ani mlékomatům, na které někteří farmáři vsadili. Například v Praze jich za poslední tři roky třetina zmizela. Litr mléka z mlékomatu vyjde zhruba na 20 korun, trvanlivé mléko v obchodě se ale dá pořídit i za 12 korun. 

Mléko od krávy je čerstvé, ale nepasterované
Zdroj: ČT24

Mléka přitom pijeme stále víc. Jen loni ho vypil každý Čech v průměru 59 litrů. Pro lidi je ovšem stále více rozhodující cena. I proto se ho vyplatí nakoupit například v sousedním Německu. Bavorské mlékárny vykupují od farmářů litr mléka v průměru za 35 centů, v obchodech se pak prodává od 54 do 60 centů, tedy zhruba 13 až 15 korun. 

V tuzemsku podražily přitom i další mléčné výrobky - cena másla vzrostla za poslední čtyři roky z 28 na 37 korun. Cenovky vyrostly i u eidamské cihly - za stejnou dobu o 13 korun.