Některé párky obsahují až o pětinu méně masa, než uvádí obal

Praha - Někteří výrobci vídeňských párků deklarují na obalech vyšší podíl masa, než výrobky skutečně obsahují. Spotřebitelský časopis dTest v testech odhalil nesprávnou deklaraci masa u šesti z 15 vídeňských párků. Časopis podal podle manažera testování Václava Beneše ve všech šesti případech podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI).

Nejvýraznější rozdíl mezi skutečným a uváděným obsahem masa byl u vídeňských párků z řetězce družstevních prodejen Coop. V tomto případě činil rozdíl 17 procentních bodů v neprospěch spotřebitele a výrobek od firmy Příbramská uzenina obsahoval 69 procent masa. Kilogram masa obsažený v těchto párcích vyjde podle přepočtu zákazníka na 323 korun.

Pochybilo i Tesco nebo Lidl

A problémy se objevily i jinde. Například u výrobku Tesco párky vídeňské od Kosteleckých uzenin uváděla etiketa 65 procent masa, ovšem ve skutečnosti výrobek obsahoval 49 procent masa. Tedy nejméně ze všech testovaných výrobků. Vídeňské párky prodávané pod privátní značkou diskontního řetězce Lidl Pikok, které pro něj vyrobila polská firma Balcerzak i Spolka, měly podle obalu obsahovat 80 procent masa. Laboratorní testy nakonec prokázaly jen 64 procent.

Podle Beneše byl u uvedených tří výrobků rozdíl mezi deklarovaným množstvím masa a skutečností nejvyšší. Ke všem třem produktům i dalším třem neodpovídajícím podal časopis podnět k SZPI.

dTest

Sedm z 15 testovaných výrobků obsahovalo zvýrazňovače chuti a vůně, zvané glutamáty. Šlo o přídatné látky E 621 glutaman sodný, anebo E 623 glutaman vápenatý, případně obě. Glutamany pomáhají zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji a my jsme je našli ve výrobcích, kde se přítomnost škrobu i sóji deklarovala na obalu.

Vídeňský párek musí dle vyhlášky obsahovat nejméně 55 procent hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 procent tuku. Nesmí zároveň obsahovat žádné strojně oddělené maso čili separát, ani drůbeží maso. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ dodal Beneš.

Test vídeňských párků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod