ČEZ zkontroloval bulharské subdodavatele - další problém na světě

Sofia – Problémy ČEZu v Bulharsku zřejmě jen tak neskončí. Vedení ČEZ Bulgaria oznámilo, že při kontrole svých subdodavatelů narazilo na „neospravedlnitelné případy neprofesionality“. Informovala o tom agentura Focus. S jedním subdodavatelem vypověděl ČEZ smlouvu a další bude žádat o náhradu škody. Inspektoři bulharské státní finanční kontroly mezitím prohlásili, že odhalili nesrovnalosti v činnosti další české distribuční firmy Energo-Pro při organizování veřejných zakázek. Nedostatky se údajně týkají období let 2011–12.

„Uskutečnil se interní audit, který se týkal smluv na měření odběrů elektřiny,“ řekla mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová. „Vyústilo to ve vypovězení jednoho z kontraktů,“ dodala. Služby poskytované v rámci tohoto subdodavatelského kontraktu bude napříště vykonávat ČEZ sám. „Žádný z našich klientů zjištěnými nedostatky poškozen nebyl,“ uvedl ČEZ v prohlášení. 

Kontrakty se subdodavateli ČEZu nedávno napadla bulharská prokuratura, která působení všech zahraničních distributorů prošetřuje. Podle prohlášení z počátku dubna se prokuratura rozhodla zahájit trestní stíhání, jež se má týkat smluvních vazeb ČEZu na vnější dodavatele. Na základě namátkové kontroly některých ze 143 uzavřených kontraktů má údajně prokuratura podezření, že ČEZ se pokoušel obejít platný zákon o veřejných zakázkách. Česká firma jakékoli provinění odmítá.  

ČEZ v Bulharsku
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

ČEZ je jedním z hlavních distributorů elektřiny v Bulharsku - dodávku proudu zajišťuje klientům zejména na západě země a v hlavním městě Sofii.

Problémy má ale i česká společnost Energo-Pro, jež dodává elektřinu klientům na východě Bulharska. Podle nové zprávy finančních kontrolorů neprovedla Energo-Pro deset veřejných soutěží na zakázky v celkové hodnotě téměř 3,5 milionu leva (46,3 milionu korun). Čtyři veřejné soutěže v hodnotě 1,9 milionu leva (přes 25 milionů korun) byly vypsány, aniž byla splněna oznamovací povinnost. Kontroloři podle agentury Focus údajně odhalili ještě další nesrovnalosti.

Zahraniční distributoři elektřiny se v Bulharsku ocitli pod silným tlakem v důsledku masových demonstrací proti cenám elektřiny, které v zemi propukly v únoru. Postup distributorů prověřuje kromě finančních kontrolorů a prokuratury i bulharský antimonopolní úřad. Státní regulační úřad navíc už v únoru oznámil, že „zahájil proces směřující k odebrání licence“ české společnosti ČEZ. Výsledky mají být oznámeny příští úterý.

Vydáno pod