Firmy sledují služební auta i zaměstnance na každém kroku

Praha – Ekonomická krize přiměla řadu firem k používání systémů pro sledování aut. Snaží se tak ušetřit na benzinu a naftě. Díky programu v počítači nebo v mobilu mají dohled nad pohybem vozidla a pracovní dobou zaměstnanců. Auta taky můžou vypátrat v případě, že je někdo ukradne. Za poslední dva roky stoupl počet takto sledovaných vozů na dvojnásobek.

Mít pod dohledem pohyb auta, pracovní dobu zaměstnanců, spotřebu nafty nebo benzinu a v případě krádeže vozidlo bez problémů najít. To jsou důvody, které vedly majitele stavební firmy z Olomouce ke sledování firemních aut a především stavebních strojů.

„Systém máme nainstalovaný na všech strojích několik let a jsem s ním spokojený, řekl bych, stoprocentně,“ pochvaluje si jednatel stavební firmy Karel Zukal. Oceňuje i to, že aplikace existuje ve verzi pro chytré telefony a může ji tak používat mimo kancelář, kdy nemá k dispozici osobní počítač.

Kvůli ekonomické krizi a nutnosti úspor začaly svá auta stejným způsobem kontrolovat tisíce společností v celé republice. Speciální zařízení jim může ušetřit až statisíce korun.

„Má v sobě dva moduly: GSM modul a GPS modul. GPS se stará o stanovení polohy a GSM modul pomocí SIM karty a mobilního internetu odesílá data,“ vysvětluje fungování Petr Příhoda, projektový manažer výrobce systému Webdispečink. „Dotyčný může sledovat, kde vozidla jsou, jak dlouho jedou. Může sledovat, jestli v nějakém období nepřekročily rychlost, kterou si on stanovil,“ dodává Příhoda.

Firmy využívají systém také při kontrole dodavatelů nebo dopravců, kteří pro ně pracují. Díky tomu zjistí skutečnou práci stroje – třeba bagru. A na základě výpisu potom vystaví fakturu.

Firmy stále častěji sledují svá služební auta (zdroj: ČT24)