Chcete Air Force One? Můžete ho mít! Už za milion korun

Washington – Snad každý občas zatouží po luxusu, který nabízí letadlo amerického prezidenta – slavný Air Force One. Takové přání se teď může někomu opravdu splnit. Jeden ze strojů s označením Air Force One totiž jde do dražby. Vyvolávací cena je 50 tisíc dolarů (zhruba milion korun). Aukce má trvat od 15. do 30. května. „Vyhraje“ ten, kdo dá víc.

„Létající Bílý dům“ čeká na zájemce v Arizoně

Letadlo amerického prezidenta je k mání už za milion korun. Letoun McDonell Douglas DC9-32 s číslem N681AL sloužil od roku 1975, lídři Spojených států ho využívali celých třicet let. Cestoval v něm Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush starší i Bill Clinton.

Televize CBS News na svých stránkách uvedla, že americký prezident jím naposledy cestoval 20. ledna 1999, kdy v něm zamířil Clinton do Buffala. Pak už v něm létali jen níže postavení členové administrativy. „Je často označován jako 'létající Bílý dům' nebo 'létající Oválná pracovna',“ podotkl letecký historik Robert Spiers.

Americký dolar
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/Picture Alliance

„Během třiceti let tímto strojem létali prezidenti, viceprezidenti, první dáma, vládní ministři, američtí senátoři, členové Sněmovny reprezentantů, generálové, admirálové, zahraniční hlavy států i jiní zahraniční hodnostáři,“ píše se na stránce o aukci Air Force One.

Air Force One představuje prestižní označení, byl mnohokrát důležitou součástí hollywoodských filmů. Nyní jeden takový čeká na nového majitele na letišti v Arizoně. A nabízí luxus, který si dopřávali nejmocnější muži světa.

Jako první použil Air Force One na sklonku druhé světové války Franklin Roosevelt. Technika od té doby pokročila, poslání ale zůstává stejné - zaručit bezpečnost hlavy státu.

Air Force One jde do dražby
Zdroj: ČT24

Stroj, který je v dražbě, nenabízí luxus Obamova letounu

Server Telegraph.co.uk ovšem upozornil na to, že DC-9 je už starší typ, který nenabízí takové „zázraky“ jako upravený Boeing 747, kterým nyní létá prezident Barack Obama. Chybí tu třeba konferenční místnosti či prezidentská kancelář. McDonnell Douglas je zároveň menší. Televize CBS News pak uvedla, že tento typ stroje spíše létal na místa, kde byly krátké ranveje a nešlo tam vyslat větší letadlo.

V současné době nabízí létající pevnost vše, co prezident a jeho lidé potřebují k úřadování, a to od zvukotěsné zasedací místnosti až po seznam toho, kdo má jakou rád kávu. „Myslím, že v žádném jiném letadle bych během cesty do ciziny nemohl jít dopředu a natáhnout se na pohodlné posteli,“ konstatoval prezident Bush.

Czech Air Force
Zdroj: ČT24

Zeman může o podobných vymoženostech jen snít

Český prezident takový luxus k dispozici nemá, ve vládním letadle kupříkladu chybí postel. Politikům slouží hlavně dva airbusy. Menším strojům končí životnost a plány na obnovu vládní letky narážejí na nedostatek peněz. Potřeba by přitom bylo víc, než je vyvolávací cena letadla amerických prezidentů.

Archivní video: Air Force One jde do dražby (zdroj: ČT24)