Škoda Transportation vyšle do Německa soupravy za 2,6 miliardy

Plzeň - Z plzeňské Škoda Transportation poputuje do rukou německých drah DB Regio šest elektrických vlaků včetně lokomotiv. Hodnota kontraktu přitom převyšuje 2,6 miliardy korun. Soupravy budou jezdit od konce roku 2016 na tratích Norimberk–Ingolstadt–Mnichov.

Společnost Škoda Transportation tím získává jedinečnou referenci pro západní trhy, uvedl předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek. Firma totiž získala historicky první zakázku na německém trhu.

Rychlost až 200 kilometrů za hodinu

Německému operátorovi DB Regio dodá Škoda Transportation šest vysokokapacitních dvoupodlažních souprav včetně šesti lokomotiv 109 E. Nedávno získala lokomotiva 109 E, jako druhá na světě, evropský certifikát TSI High Speed RST na 200 km/h. 

Původní (chybné) označení: Norimberské nádraží
Zdroj: ČTK/AP/Sebastian Willnow

Na vývoji a výrobě vozidel se má podílet celá skupina Škoda Transportation. Dvoupatrové vozy budou vyrobeny v ostravské dceřiné společnosti Škoda Vagonka. Kompletní elektrovýzbroj bude dodávat plzeňská dceřiná společnost Škoda Electric.

Vlaky budou také vybaveny bezbariérovým nástupem ve výšce 760 mm, což byl jeden z požadavků Bavorské železniční společnosti, která celou zakázku vypisovala. Ve vlacích bude klimatizace i připojení na internet. Ve druhé třídě bude mít vlak 679 míst a v první třídě 26 míst k sezení.