Inspekce potvrzuje: Polské potraviny jsou rizikovější

Praha - Jsou polské potraviny opravdu méně kvalitní než ty české? Podle posledních statistik skutečně ano, od začátku roku státní kontroloři jako závadnou označily téměř čtvrtinu kontrolovaných výrobků z Polska. U českých potravin přitom byla bilance kontrolorů o polovinu nižší.

Jen za poslední půlrok zkontrolovali inspektoři v obchodech přes čtyři tisíce českých výrobků. Neprošlo jich 15 procent. Polských výrobků ovšem prověřili 613 a neprošlo hned 27 procent z nich. 

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy v případě kontrol nehraje země původu žádnou roli: „Když máme nějakou informaci, ať přijde odkudkoliv, že nějaký typ potraviny představuje riziko, tak ho kontrolujeme.“ 

Testy neprošly hlavně polské sladkosti 

Asi nejrizikovější kategorií jsou u polských výrobků cukrovinky. Téměř 40 procent všech polských nevyhovujících potravin pochází právě z této kategorie. Po nich následují džemy. To u zboží od českých výrobců jsou zase největší problémy s masnými výrobky. V seznamu největších tuzemských prohřešků zabírají třetinu.

Nové výsledky potravinových kontrol (zdroj: ČT24)

Pokuty ale padaly i za marocké papriky s pesticidy, americké mandle plné škůdců nebo německé plesnivé sýry. Právě z Německa přitom do Česka míří potravin nejvíce. Jenže zatímco tady byla za poslední půlrok závažná pochybení jen čtyř druhů, u polských potravin to bylo až 16. Své vlastní kontroly proto provádějí i řetězce. 

I tak ale důvěra Čechů v potravinářský průmysl klesá. Podle posledního průzkumu za poslední rok právě díky aférám spadla o 14 procent.