EU bojuje proti kuřákům: Krabičky pokryjí odpudivé obrázky

Lucemburk - Členské země Evropské unie se i přes nesouhlas České republiky a několika dalších států shodly na přísnější regulaci tabákových výrobků, která by měla omezit počet kuřáků. Dnešní dohoda je kompromisem a oslabuje původní návrh Evropské komise, podle kterého mělo 75 procent obalu krabičky tvořit varování před následky kouření. Nakonec se ministři zdravotnictví EU dohodli na 65 procentech, stejně tak irské předsednictví odmítlo návrh komise na zákaz cigaret „slim“. Novelu ale ještě musí schválit Evropský parlament.

Pokud jde o prodeje cigaret s příchutí, například mentolu nebo vanilky, mělo by platit přechodné tříleté období. Poté mohou povolit prodej těchto cigaret země, kde tvoří aspoň tři procenta výroby všech cigaret.

Ani tyto ústupky nestačily České republice, aby souhlasila, uvedla po jednání náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková. V debatě zmínila obavy z ekonomických dopadů navrhované regulace, která by mohla vést ke ztrátě pracovních míst.

Kouření je v Evropské unii nejčastější příčinou úmrtí, jimž lze předejít. Zaviní přibližně 700 000 předčasných úmrtí ročně. Typický český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně přes čtrnáct cigaret, je tak mezi členskými zeměmi EU na dvanáctém místě. V Česku kouří 30 procent lidí nad 15 let, přísnou tabákovou směrnici však země odmítá.

Před schůzkou měli odpůrci přísnější regulace dostatek hlasů, aby návrh zablokovali. Nakonec byly proti spolu s ČR ještě Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. „Ustoupily Německo a Španělsko, které byly v závěru jazýčkem na vahách,“ řekla Beneš Špalková.

Europoslanci si přejí ještě přísnější regulaci

Konečná podoba tabákové regulace je ale stále otevřená. Ministři dnes dohodli společný postoj členských států, aby příští předsednictví mohlo začít vyjednávat s Evropským parlamentem. Požadavky europoslanců jsou přitom ještě důraznější, než je již tak zmírněný návrh Evropské komise.

Tabákové firmy jsou proti, varují i před přechodem lidí k černému trhu

Proti dnes schválené regulaci důrazně vystupují tabákové firmy, včetně společnosti Philip Morris v České republice. Česká obchodní společnost GECO shrnula názory a námitky výrobců a distributorů tabákových výrobků. Poukázala také na možné negativní dopady regulace v praxi, jako je zásah do duševního vlastnictví i schopnosti orientace pro zákazníky, nebo přechod spotřebitelů na černý trh.

Cigarety
Zdroj: ČT24

Jednání o regulaci tabákových výrobků má v České republice na starosti ministerstvo zemědělství. Ostatní státy zastupovali s výjimkou Německa ministři zdravotnictví. Hospodářské noviny dnes uvedly, že ministr zdravotnictví Leoš Heger napsal svému irskému kolegovi Jamesi Reillymu dopis, v němž svou neúčast vysvětluje. „Osobně si uvědomuji, jak může být další regulace tabákových výrobků pro evropské občany přínosná, vláda České republiky však rozhodla jinak. Mrzí mě to, jednání, na které mě zvete, se ale v souvislosti s tím nezúčastním,“ napsal podle HN Heger.