Režii v japonských firmách postupně přebírají cizinci

Tokio - Japonské firmy bijí na poplach. Podle nejnovějších údajů totiž drží cizinci ve firmách téměř třicet procent akcií. Společnostem se to nezamlouvá. Mají obavy, že by investoři z jiných zemí mohli ovlivnit jejich firemní kulturu a převzít nakonec celou firmu.

Zahraniční firmy investují do japonských společností. Třeba americká Cerbus Capital Management zachránila finanční injekcí v přepočtu v hodnotě víc než dvacet miliard korun japonskou Seibu. „Dáváme firmě jisté impulsy k tomu, aby vedení lépe řídilo podnik,“ prohlásil jeden z akcionářů Seibu.

Teď vlastní víc než jednu třetinu společnosti. Může tak ovlivnit řadu věcí - třeba zabránit fúzím nebo vydání nových akcií. „Japonské firmy nechtějí zahraniční akcionáře, protože se bojí, že časem převezmou celou firmu. A taky se bojí, že budou mít nesmyslné návrhy nebo nepřiměřené požadavky,“ konstatoval partner Jones Day Ken Kijohara.

Americký dolar
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/Picture Alliance

Japonsko tradičně nahlíželo na finanční instituce a vládu jako na stabilní akcionáře. Teď se ale cizinci dostali téměř na stejnou úroveň jako domácí banky a pojišťovny. Drží v japonských společnostech kolem třiceti procent akcií. „Myslím si, že se teď věci mění. Třeba stále více firem ruší převzetí různých opatření. Japonské společnosti by měly ale poslouchat jiné názory, zvážit je a podle nich se taky rozhodnout. To je to, co tamní management potřebuje,“ řekl Kijohara.

Japonská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí rostla meziročně víc než o čtyři procenta. Pomohl jí větší optimismus lidí, kteří začali utrácet. Spotřebitelská důvěra se v květnu dostala dokonce na nejvyšší úroveň za posledních šest let.

Zahraniční firmy houfně investují do japonských firem (zdroj: ČT24)