Povodně připravily řadu lidí o práci. Banky pomáhají vozíčkářům

Praha - Po vlně povodní přichází vlna propouštění. Nejvíc lidí přijde o práci v zemědělství a ve službách. Třeba v Děčíně už se to dotklo sta lidí. Podnikatelé, kterým povodeň zničila živnost, totiž nemají peníze na platy a často jim chybí i na samotné opravy. České banky se mezitím snaží zpřístupnit své pobočky lidem s různými typy postižení - vozíčkářům nebo lidem s vadou zraku nebo sluchu.

Děčínský hudební klub živil celou rodinu. Před třemi týdny ho voda kompletně zatopila. Škoda je asi 8 milionů. Dělníci pracují na čestné slovo. Přestože byl klub pojištěný, rodina nemá zatím čím zaplatit. „Potřebujeme nová okna, ale nemůžu zadávat zakázky,“ prohlásila spolumajitelka klubu Hana Kortusová. Dvě třetiny zaměstnanců musely už odejít. 

O sedm zaměstnanců přišel i Tomáš Bílý. Voda mu zaplavila čtyři sta let starou hospodu. Teď se bojí, že než ji opraví, přijde i o zákazníky. „Sejde z očí, sejde z mysli. Samozřejmě v téhle branži je to zásadní,“ konstatoval majitel děčínské restaurace.  

Povodně
Zdroj: ČT24

Ministerstvo průmyslu a obchodu podnikatelům slibuje takzvaný záchranný kruh – například dotace na nové vybavení, záruku při úvěrech nebo posunutí placení daní. „V tuto chvíli evidujeme zájem přibližně padesáti podnikatelů a očekáváme podání žádostí v nejbližších dnech,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Petr Očko. 

Projekt se teprve rozjíždí. Stát chce v první fázi rozdat podnikatelům 50 milionů korun. Majitelé vyplavených podniků se přitom vesměs shodují, že chtějí znovu otevřít, opravy ale budou trvat měsíce.

Po vlně povodní přichází vlna propouštění (zdroj: ČT24)

Banky omezují bariéry

Například Česká spořitelna se při omezování bariér rozhodla spolupracovat přímo s postiženými. Ti pomáhají překážky identifikovat a odborníci je pak na základě jejich informací odstraňují, a to jak v Praze, tak i menších městech. Handicapovaným totiž mnohdy znepříjemní život i obyčejný schod. Speciálním školením nyní procházejí zaměstnanci, mění se ale hlavně technické vybavení.

Česká spořitelna prý má plně bezbariérových asi 77 poboček, přes dvacet dalších poboček ale v tomto směru nevyhovuje.