OKD bude propouštět. O místo přijdou stovky lidí

Ostrava - Těžební společnost OKD propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet pracovníků dodavatelských firem pak klesne do září zhruba o třetinu na 2 700. Jde o součást rozsáhlých úsporných opatření, která firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci.

Zpravodaj ČT Michal Polášek zjistil, že ke konci srpna opustí firmu především techničtí a administrativní pracovníci z generálního ředitelství i jednotlivých šachet. Podle vedení OKD jde většinou o zaměstnance, kteří požádali o ukončení pracovního poměru sami nebo jsou těsně před důchodem. Management firmy tvrdí, že jednotlivá jména projednal i s odbory tak, aby propouštění bylo co nejvíce sociálně citlivé.

Zaměstnance, kterých se propouštění týká, už společnost se situací seznámila. Ti, kteří ve firmě pracovali déle než dva roky, dostanou odstupné ve výši sedminásobku měsíčního platu.

Těžební gigant New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, se za první tři měsíce letošního roku propadl do čisté ztráty 80 milionů eur (v přepočtu zhruba dvě miliardy korun). Přitom ještě ve stejném období loňského roku měla firma čistý zisk šest milionů eur.

Chystá se prodej některých dolů

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva OKD Jána Fabiána jde o nezbytný krok. „Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ uvedl Fabián.

Firma počítá s omezením investic, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na Důl Darkov nebo s odprodejem zásob energetického uhlí. Smluvním zaměstnancům už společnost snížila mzdy, chystá se prodat ostravskou firmu OKK Koksovny a zvažuje i prodej Dolu Paskov.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Má zhruba 13 000 vlastních zaměstnanců.