Majetkové přiznání: Nečas a Kalousek nic nedluží, Pekárek jej nepodal

Praha - Čas majetkových přiznání nadešel. Týká se i členů končící vlády Petra Nečase (ODS). Zatímco někteří ministři loni vydělali stovky tisíc mimo své funkce, další mají milionové dluhy. Třeba ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg (TOP 09) je nejbohatším členem vlády a zároveň nejzadluženějším - loni si vzal hypotéční úvěr na 12,5 milionu korun. Odcházející premiér nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jsou bez dluhů. Přiznání podali všichni poslanci kromě Romana Pekárka, který je ve vězení. Doručil ho i David Rath, jenž je od loňského května ve vazbě. Jeho přiznání ale zatím není dostupné.

Schwarzenberg loni přikoupil do svého panství pozemky za více než milion korun. Za prodej akcií Respektu inkasoval více než dva miliony. Dalších více než jedenáct milionů mu plynulo z nájmu nemovitostí a pozemků a více než půl milionu dostal z Německa a Rakouska jako důchod. Splácel ale hypotéku. 

Ministr spravedlnosti v demisi Pavel Blažek (ODS) má podle majetkového přiznání jeden z největších dluhů z celé vlády. Kromě platu ministra loni získal téměř čtvrt milionu jako honoráře za právnickou činnost, tři sta tisíc za účast ve dvou firmách a za nájemné inkasoval téměř půl milionu. Jenže má také nesplacený závazek 5,6 milionu korun. 

Politici přiznávali majetek (zdroj: ČT24)
Pavel Blažek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Prázdné přiznání - tedy bez jakýchkoliv vedlejších výdělků nebo dluhů - mají například odstupující premiér Petr Nečas, ministr financí Kalousek, ministr vnitra Jan Kubice a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). Jejich základní plat v ministerské pozici je 106 tisíc korun plus náhrady. Místopředsedové berou zhruba o dvacet tisíc víc a základní plat premiéra je 150 tisíc korun. 

Majetková přiznání zpřístupnil na internetu sněmovní mandátový a imunitní výbor

  • Nahlížení do registru je možné pouze v elektronické podobě prostřednictvím veřejné datové sítě, nahlížení do dokumentů v písemné podobě není umožněno.
  • Registr je veřejný a každý má právo do něj bezplatně nahlížet a pořizovat si z něj opisy a výpisy, přičemž Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny (MIV) neposkytuje fotokopie dokumentů vedených v registru.

K nahlížení do registru v elektronické podobě je nutno získat přístupové údaje (uživatelské jméno a heslo), které udělí MIV prostřednictvím registračního místa v Parlamentní knihovně (PK) v budově Poslanecké sněmovny, Sněmovní 4, Praha 1.

Způsoby vydání přístupových údajů (uživatelského jména a hesla):

a) osobně na registračním místě

b) písemně prostřednictvím provozovatele poštovních služeb

Více na webových stránkách Poslanecké sněmovny.

Přiznání dalších členů vlády zatím mandátový a imunitní výbor nezkontroloval a nezveřejnil. „Mám hypotéku, kterou jsme si vzali se ženou v roce 2008 a kterou budu splácet ještě 21 let, na asi 5,2 milionu korun,“ prohlásil ministr dopravy v demisi Zbyněk Stanjura (ODS). „Dluhy nemám žádné. Ve společném jmění manželů máme výdělek z akcií, které koupil manžel (dividendy), v řádu stovek tisíc. Přesné číslo z hlavy nevím,“ sdělila šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

A jak je na tom opozice?

Současný předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dlužil na hypotéce milion a 26 tisíc korun. Navíc splácel leasing, který ke konci roku představoval zhruba 194 tisíc korun.

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek loni hospodařil bez dluhů i vedlejších příjmů. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl dlužil soukromému věřiteli 951 544 korun. Jeho stranický kolega Václav Votava dlužil na hypotéce ke konci roku 680 tisíc korun a na úvěru ze stavebního spoření 229 tisíc korun. 

  • Z přiznání vyplývá, že hypotéky a půjčky mají ve sněmovně desítky poslanců. Většina z nich nepochází ze šlechtického rodu a žije z poslaneckého platu. Sněmovna přitom zvažuje své rozpuštění.