Zloději elektřiny mají nový trik, ČEZ zaměstná místo „komanda“ externisty

Praha – Balkánské gangy specializující se na černé odběry elektřiny přicházejí do Česka a s nimi i převratná technologie krádeží. S obavami to tvrdí největší distributor elektřiny v zemi – ČEZ. Česká televize získala záběry přístroje, kvůli kterému ČEZ vypsal tendr na kontrolu těchto černých odběrů. Externí firma by měla nahradit někdejší oddělení netechnických ztrát známé pod přezdívkou „komando“.

Přístroj, kterého se ČEZ bojí, vypadá trochu jako dálkové ovládání zámku auta. Jedná se o bezdrátový ovladač elektroměru, který dokáže zajistit, aby počítadlo účtovalo třeba jen 20 procent skutečné spotřeby. Při běžné revizi elektroměru je to prakticky neodhalitelné.

„Musím říct, že tohle jsem ještě nikdy neviděl za tu dobu, co se věnujeme neoprávněným odběrům elektřiny. Za těch patnáct let je tohle opravdu jiná dimenze,“ svěřil se expert ČEZ na netechnické ztráty Karel Vaniš.

Zařízení už nejsou jen exponáty v laboratoři ČEZ – na černém trhu v Česku je za desítky tisíc korun nabízejí organizované mezinárodní skupiny. Největší distributor elektřiny v zemi sám na souboj s elektrickými hackery nestačí.

„I naše činnost musí být stále sofistikovanější, takže hledáme speciální firmu, která se bude odhalování černých odběrů věnovat,“ potvrdil mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Další distributoři zvláštní opatření nechystají

Ostatní distributoři se k najímání externích firem zatím nechystají. Přestože i z jejich sítí zloději elektřinu kradou – ať už přípojkami zazděnými v elektrické skříni nebo kabely zakopanými pod zemí.

Inspektoři netechnických ztrát, které dříve ČEZ zaměstnával, si pro své podle mnohých příliš tvrdé metody vysloužili přezdívku komando. Obvinění z útisku a vydírání ale před soudem nakonec neobstála. Zda na dálkové ovladače zlodějů lépe než inspektoři dosáhne soukromá firma, by se mohlo ukázat začátkem příštího roku – pokud ji do té doby ČEZ vybere.

ČEZ chystá opatření proti zlodějům elektřiny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod