Nový šéf ČD bude bez „padáku“ a jen s půlkou platu

Praha - Nový šéf Českých drah Dalibor Zelený se bude muset proti svému předchůdci Petru Žaludovi uskromnit. Podle ministra dopravy Zdeňka Žáka by měl jeho měsíční plat klesnout z půl milionu zhruba na polovinu a velmi pravděpodobně taky přijde o takzvaný zlatý padák, tedy 12 milionů korun, které má dostat odvolaný Žaluda. Zelený se dušuje, že do ČD nepřišel kvůli penězům.

Dráhy budou šetřit na platu nového generálního ředitele. „Výše platu (pana Žaludy) je pro mě nepřijatelná. I polovinu z té částky považuju za úplné maximum. Naprosto nepřijatelný je pro mě i systém, aby někdo byl odměňován za to, že stát nasype do státní firmy státní dotaci,“ tvrdí ministr dopravy Zdeněk Žák.

Nový generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený je už s menším platem smířený. „Při zachování standardních principů, jaké manažer má, nebude problém v téhle firmě pracovat. A ty peníze opravdu nejsou tím důvodem, proč tady jsem.“ K lepšímu platu si může pomoci finančními odměnami, která mu bude schvalovat nově dosazená dozorčí rada.

Zapomenout ale bude muset i na zlatý padák, díky kterému by měl odvolaný Petr Žaluda dostat 24 platů, tedy 12 milionů korun. A ze smlouvy zmizí také konkurenční doložka. „Jistě uznáte, že mít konkurenční doložky u firmy, která téměř nemá konkurenta, je docela směšné a hlavně ty částky jsou úplně nepřiměřené,“ doplnil Žák.

Novou smlouvu šéfa drah musí ještě schválit dozorčí rada. Zelený by ji měl podepsat během příštích týdnů.

Zelený bude mít poloviční plat, peníze však prý nejsou priorita (zdroj: ČT24)