Prodej osobních údajů? Běžná praxe, tvrdí švédský deník

Stockholm – Kdo všechno má přístup k vašim osobním údajům? Řada Švédů se teď asi nestačí divit. Tamní úřady totiž údajně běžně prodávají tyto informace jiným firmám zabývajícím se přímým marketingem. Píše o tom švédský deník Dagens Nyheter. Jde podle něj o masovou záležitost. Od lidí úřady svolení často nemají.

Podle deníku dopravní úřady ročně za prodej dat inkasují zhruba 3,5 milionu eur (přes 90 milionů korun). Reklamní firmy kupovaly mimo jiné informace o preferovaných značkách automobilů u jednotlivých skupin občanů.

Víme, kde bydlíte

Jako další příklady úřadů obchodujících s daty jmenoval Dagens Nyheter úřady katastrální a finanční, živnostenský rejstřík a školskou správu. Databáze sice neobsahovaly jména a adresy, zato ale zahrnovaly jiné informace o vlastnících automobilů včetně věku, pohlaví a okresu, v němž mají bydliště.

Podle švédské legislativy sice taková praxe není protizákonná, ale liberální deník zpochybňuje její etičnost. Zvláště když se prodávají údaje o osobách, které k tomu nedaly výslovný souhlas.

Práce s počítačem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod