Penta slaví úspěchy v Polsku, hrne se na lékárenský trh

Varšava - Skupině Penta Investments se daří expandovat v Polsku. Nově u sousedů koupila síť lékáren Mediq Apteka za 1,8 miliardy korun. Transakci ale ještě musí posvětit polský antimonopolní úřad. Posléze se z Penty stane druhý největší hráč na polském lékárenském trhu. Skupina již dříve uvedla, že polský trh má podle ní největší potenciál v regionu.

Penta dosud v Polsku provozovala sedmdesát lékáren sítě Dr. Max. Lékárny Mediq Apteka chce zařadit právě do této sítě. Ta se díky tomu rozroste na zhruba 300 poboček. Penta doufá, že se díky této koupi její expanze v Polsku urychlí. „Akvizice lékáren Mediq posune (značku) Dr. Max na vůdčí pozice v Polsku. V nadcházejících měsících se zaměříme na konsolidaci naší nově rozšířené sítě lékáren, aby naši zákazníci získali přístup k široké nabídce služeb a výhod,“ uvedl Edurard Maták, jenž má v Pentě na starost zdravotnické
portfolio. 

  • Lékárny Mediq Apteka dosud provozovala společnost ACP Pharma, která se rovněž zabývala velkoobchodem s léky a distribucí. Penta koupila ACP Pharmu společně s firmou Neuca. Zatímco Penta získala lékárny, Neuca převezme velkoobchodní část ACP Pharmy.

Penta se snaží expandovat na nové trhy

„Trh, kam jsme se rozhodli investovat a vstoupit, je ten polský, kde jsme vybrali nový tým a pevně věříme, že má velký potenciál. Ale prostřednictvím akvizice polských společností investujeme i na trzích s větším potenciálem rozvoje, jako je Rusko,“ řekl na jaře partner Penty Marek Dospiva.

Penta poté v červenci získala 68,4 procenta akcií EMC Instytut Medyczny za zhruba 680 milionů korun. Polská síť čítá osm nemocnic a šestnáct specializovaných ambulancí. „Jsme spokojení, máme kontrolní podíl,“ sdělil Hospodářským novinám mluvčí Penty Martin Danko. Podle Hospodářských novin získala skupina rovněž 29 lékáren sítě Partner Pharma za 15 až 20 milionů eur.

Penta
Zdroj: ČT24/Penta

Penta má pod svými křídly i Florentinum

Pentě investice vycházejí - loni jí čistý zisk stoupl na 3,8 miliardy korun. Penta již provozuje ve střední Evropě nemocnice i lékárny. V ČR třeba ovládá společnost Česká lékárna, která řídí síť stovek lékáren Dr.Max, a na Slovensku získala loni firmu Svet zdravia provozující deset nemocnic. Pentě patří rovněž Fortuna či Aero Vodochody. Nyní v Česku a na Slovensku připravuje řadu realitních projektů. Mezi nimi je například Florentinum v centru Prahy - kancelářský komplex.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.