Soud rozhodne, zda se mohou spojit americké aerolinky

Washington - Mateřská společnost letecké společnosti American Airlines - AMR - se dnes dozví, jestli může pokračovat ve svém programu ochrany před věřiteli. Proti sloučení American Airlines s US Airways se totiž postavila americká vláda. Transakcí za 11 miliard dolarů by vznikl největší letecký dopravce na světě.

Velká fúze na americkém leteckém trhu se zatím nekoná - nedostala povolení. A ohrožuje i restrukturalizaci mateřské společnosti jedné z aerolinek. Proti plánům na sloučení, které by leteckému světu dalo nové číslo jedna a na kterém pracovaly obě společnosti měsíce, se postavila na poslední chvíli americká vláda. 

Ministerstvo podalo žalobu s cílem zablokovat spojení US Airways a American Airlines. Zmizela by prý konkurence mezi společnostmi, což by mohlo pro cestující znamenat vyšší ceny. Obě firmy prohlašují, že mohou být úspěšné i samostatně. 

Soud projedná fúzi aerolinek (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo plány na sloučení hodnotí špatně. Důvodem fúze je propojení vzájemně se doplňujících sítí našich aerolinek, na kterém pasažéři vydělají. Zablokování tohoto kroku odepře zákazníkům přístup k širší síti leteckých spojení, která jim dokáže nabídnout větší výběr,“ tvrdí ve společném prohlášení firmy. 

Jediný zatím zřetelný dopad má krok americké vlády na hodnotu akcií US Airways. Ta se od oznámení propadla o 13 procent a lze očekávat její další klesání.