Rusko a Ukrajina opět ve spárech obchodní války

Kyjev – Na rusko-ukrajinské hranici vzplála obchodní válka. Spory začaly už na konci července kvůli cukrovinkám firmy Roshen. Ty údajně obsahovaly toxické látky, a tak hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko označil veškeré ukrajinské zboží za rizikové a zatížil je přísnými kontrolami. Přes hranice tak v praxi nic neprojde. Ukrajina se proti postupu Kremlu ostře ohradila, její hospodářské ztráty jdou do miliard.

Kamiony charkovské ocelárny Martina Frunzeho stojí na odstavném parkovišti u hranic už týden a manažeři firmy i řidiči se marně domáhají proclení. Slyší stále to stejné: Nemáte kompletní dokumentaci a náklad musíme pečlivě prohledat kvůli nebezpečným látkám. V kamionech jsou přitom jen dráty, pletiva a plechy, na které marně čekají objednatelé, a hrozí penále. Jsou mezi nimi přitom i stavaři sportovišť pro olympiádu v Soči.

„Už takhle máme napnuté termíny. Jedeme na tři směny, abychom všechno stihli. A pak nám náklad zůstane trčet na hranici. Kromě našich dvou kamionů víme o dalších zhruba třech stovkách dalších. Nejsme první ani poslední. Všichni mají problémy,“ stěžuje si Olexandr Vasylenko, předseda představenstva ocelárny Martina Frunzeho.

Pokud by stejný režim vydržel až do konce roku, Ukrajina by mohla utrpět hospodářské ztráty v přepočtu za 50 miliard korun. Obě země však tvrdí, že současný stav není v jejich zájmu. Dohodly se alespoň na utvoření zvláštní pracovní skupiny, která by měla problémy urovnat. Rusko trvá na tom, že chce jen vyřešit administrativní a bezpečnostní otázky.

„Chceme spolu s ukrajinskými laboratořemi a zkušebnami vypracovat nové certifikáty a doklady, které by odstranily pochybnosti a rizika. Jakmile se přesvědčíme, že všechno je v pořádku, cesty zprůchodníme,“ slibuje ruský hlavní hygienik Oniščenko.

Je to trest za přibližování k Bruselu

Ukrajina ale vidí jádro sporu úplně jinak – celní blokáda je prý mstou za její námluvy s Evropskou unií, už v listopadu by totiž chtěla podepsat smlouvu o asociovaném členství a zóně volného obchodu. Kyjev nyní hrozí, že pokud Rusko neustoupí, bude si stěžovat u Světové obchodní organizace.

Rusko-ukrajinské spory tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Analytici nicméně upozorňují, že Ukrajina už nemusí být otloukánkem Moskvy. Objem ukrajinského vývozu do Ruska dlouhodobě klesá, v květnu nedosáhl už ani na čtvrtinu z celkového exportu. Ukrajina přitom může být pro Ruskou federaci důležitým partnerem v jejím novém projektu celní unie. Mnozí proto vnímají současný postoj Ruska jako nátlak: Buď vstoupíte do celní unie s námi, anebo si běžte k EU.

„Je tu jasná politická motivace. Jestliže Ukrajina nevstoupí do chystané celní unie, bude mít problémy s vývozem svého zboží k jejím signatářům. A tohle je ukázka,“ poznamenal Michail Pogrebinskij, ředitel Kyjevského centra pro studium politiky a konfliktu.