Nový hit: Češi se pojišťují pro případ narození vícerčat

Praha - Na pojistném trhu se objevil nový produkt – pojištění pro případ narození vícerčat. Jedná se o doplněk k životnímu pojištění. A rodiče o něj mají velký zájem. Produkt nabízí pojišťovna Uniqa, která se jej rozhodla od začátku letošního roku nabízet ze statistických důvodů. Rodičů, kteří mají více dětí najednou, totiž značně přibývá. Zájem mají desetitisíce lidí.

„Toto pojištění jsme zavedli z důvodu toho, že napříč českou populací významně stoupá počet vícečetných porodů,“ konstatovala mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová s tím, že pravděpodobnost narození vícerčat je zhruba 1,18 procenta. V Česku jsou to ovšem víc jak dva na sto porodů.

Pravděpodobnost, že se rodičům narodí víc než jeden potomek, stoupá zejména s vyšším věkem rodičky a v případech, kdy došlo k umělému oplodnění. Tím ročně projde zhruba 10 tisíc párů. Od loňského roku jsou ale podle novely zákona hrazeny čtyři cykly umělého oplodnění pod podmínkou, že si žena při prvních dvou pokusech dá zavést pouze jedno embryo. Lékaři tak chtějí zamezit právě narození vícerčat.

Dvojčata
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Rodiče, kterým se narodí najednou víc dětí než jedno, jsou oproti běžným rodinám znevýhodněni. Například na trojčata stát přispěje částkou celkem 340 812 korun, pokud ale má rodina celkem tři děti s ročním odstupem, dostane od státu 598 852 korun. Ještě více si přilepší rodina, které se tři děti narodí s tříletými odstupy - stát jim dá celkem 963 652 korun.

Výše porodného v ČR

  • Porodné náleží v rodině pouze jednou, a to buď na první živě narozené, nebo na první dítě převzaté do trvalé péče nahrazující péči rodičů.
  • Porodné je stanoveno pevnou částkou a činí 13 000 korun na první živě narozené dítě.
  • V případě vícerčat se jedná o 19 500 korun.

Zdroj: Integrovaný portál MPSV

Podle Svobodové je o krytí velký zájem, Češi totiž dost plánují dopředu. „V současné době máme asi 20 tisíc klientů, kteří si pojištění uzavřeli,“ podotkla Svobodová s tím, že krytí je nabízeno budoucím rodičům obecně. „Může si ho uzavřít i tatínek,“ konstatovala mluvčí pojišťovny.

Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa:

„Narození vícerčat vyžaduje nejen vyšší rodičovskou kapacitu, ale také je spojena s obrovskými finančními nároky. Pro start miminek do života je jednorázová finanční injekce vítaná.“

Rodiče dostanou řádově desetitisíce korun

Když se narodí dvojčata, rodiče se dočkají finančního obnosu, jehož výše se určuje podle základní pojistné částky v rámci životního pojištění. Pojištění pro případ vícerčat je bezplatný bonus.

Uniqa vyplácí jednorázově buď 30 tisíc korun, nebo 50 tisíc korun. „Pokud se vám narodí trojčata nebo i více dětí, plnění se samozřejmě násobí,“ dodala Svobodová. Podle ní jde o unikátní pojištění v rámci Česka, ale i zahraničí.

Server Týden.cz uvedl, že další společnosti ale za příplatek pojišťují zase rizika související s těhotenstvím. Pojištění je nutné sjednat ještě před otěhotněním či před zjištěním případných zdravotních rizik.

Komentář Evy Svobodové (zdroj: ČT24)

Jak je to v Česku s vícečetnými porody?

V Česku se letos poprvé narodila paterčata, čtyřčata se narodila naposledy před deseti lety. Od roku 1950 přišla na svět v Česku celkem jedenadvacetkrát. Rekordní byl přitom rok 1974, kdy lékaři přivedli v porodnicích na svět čtyřčata hned čtyřikrát. Trojčata jsou daleko častější, jen od roku 2000 se narodila 188krát. Narození dvojčat evidují v porodnicích každoročně už v tisícovkách případů – jen loni jich bylo 2048.

Ve světě byla zatím absolutně rekordním porodem osmerčata. Všechny narozené děti ale poprvé přežily až v roce 2009. Šest chlapců a dvě děvčata porodila tehdy třiatřicetiletá Američanka Nadya Sulemanová.

První česká paterčata
Zdroj: Vojtěch Resler/ČTK/Ústav pro péči o matku a dítě