Akcie Twitteru odstartovaly na burze raketovým růstem

New York - Sociální síť Twitter dnes vstoupila na burzu. Emisní cenu si společnost stanovila na 26 dolarů za akcii. Investorům prodala víc než 70 milionů akcií. Už první minuty obchodování vyletěly akcie prudce nahoru. Vstup Twitteru na burzu označují investoři za největší událost od obdobného kroku, který loni učinila sociální síť Facebook.

První obchod se uskutečnil až více než hodinu po otevření burzy s cenou 45,10 dolaru za kus, krátce nato se cena vyšplhala až na 50 dolarů. To představuje proti emisní ceně 26 dolarů nárůst o více než 90 procent.

Twitter v rámci primární emise prodal 70 milionů akcií za 1,8 miliardy dolarů. Největším akcionářem Twitteru je podle serveru BBC spoluzakladatel podniku Evan Williams, který má desetiprocentní podíl. Další spoluzakladatel Jack Dorsey vlastní přes čtyři procenta akcií Twitteru.

Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Invest:

„Twitter se svým vstupem na burzu zařazuje k dalším sociálním sítím, jejichž akcie si můžete koupit. Kromě obřího Facebooku už se na burze obchoduje například profesionální sociální síť LinkedIn nebo seznamovací portál MeetMe.“

Facebook po úvodních problémech na burze svou hodnotu zvýšil asi o jednu třetinu, LinkedIn ji téměř zdvojnásobil. Naopak akcie společnosti MeetMe ale byly propadákem. 

Twitter začínal jako SMS služba, teď je jedna z největších sociálních sítí na světě. Krátké zprávy o délce 140 znaků ale zůstaly. Denně jich uživatelé pošlou víc než půl miliardy. Twitter má zatím nejvíce uživatelů ve Spojených státech. 

Vydáno pod