Soud ve Štrasburku zamítl poslední pilotní žalobu na regulaci nájmů

Štrasburk – Poslední ze čtyř pilotních stížností na regulaci nájemného dnes ve Štrasburku odmítl Evropský soud pro lidská práva. Píšou o tom dnešní Lidové noviny. Výrazně se tak snížily šance tisíců majitelů domů, kteří se s Českem soudí o miliardy korun odškodného za regulaci nájemného. Soud nyní nevyhověl stížnosti hudebního skladatele Oskara Morawetze podané před osmi roky. Morawetz zemřel v roce 2007 a ve sporu pokračovali jeho potomci.

„Šance na úspěch jsou i pro další majitele domů podle mého už jenom velmi malé,“ uvedla pro deník advokátka Klára Samková, která na žalobách spolupracovala s Občanským sdružením majitelů domů. Evropští soudci podle deníku přistoupili na stanovisko české vlády, podle kterého měli majitelé domů ve sporech o nízké nájemné dostatek možností soudní obrany v Česku a nevyužili ji tak, jak měli. Pilotní spory jsou přitom u štrasburského soudu považovány za precedenční pro posuzování všech podobných případů.

Celkem si kvůli regulaci nájemného ve Štrasburku stěžuje na pět tisíc vlastníků domů a bytů. Tvrdí, že kvůli regulaci nájemného neměli zaručený ani minimální zisk potřebný na údržbu nemovitostí. Svoji újmu vyčíslili na téměř 50 miliard korun.

Rezidence Kajetánka
Zdroj: ČT24/kajetanka.eu

Šanci na úspěch mají pouze jednotliví majitelé bytů

Ministerstvo spravedlnosti verdikt štrasburského soudu bere jako potvrzení správného postoje státu. Ve Štrasburku tak nyní podle deníku mohou uspět pouze jednotliví majitelé domů, pokud se jim podaří prokázat, že v Česku podnikli všechny právní kroky včetně stížnosti k Ústavnímu soudu, a spravedlnosti se stejně nedočkali. Štrasburský soud posuzuje šest takových případů.

Regulace nájemného v Česku skončila posledním dnem loňského roku. Tento proces začal v roce 2007, ve většině krajských měst, ve velkých městech Středočeského kraje a v Praze ale ještě v roce 2012 platilo regulované nájemné. Postupná deregulace vedla ke snížení tržních nájmů. Stovky tisíc domácností, které dosud platily regulované činže, však za bydlení platí výrazně víc. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.