Boeing prolomil rekord, uzavřel s Emirates největší obchod v dějinách

Dubaj  - Americký Boeing uzavřel největší obchod v dějinách civilního letectví. Aerolinky Emirates si u něj objednaly 150 nových letadel typu 777 a zaplatí za ně 76 miliard dolarů. Rekordní objednávku podepsaly společnosti na právě probíhajícím Aerosalonu v Dubaji.

První den aerosalonu bylo živo hlavně u firmy Emirates. Ta objednala přes 150 nových Boeingů 777 a k tomu další várku superobřích Airbusů A 380 do své flotily. „Pro Boeing to byl veleúspěšný zahajovací den. Uzavřeli jsme kontrakty na 260 letadel za téměř 100 miliard dolarů podle katalogových cen,“ zdůraznil prezident a generální ředitel Boeingu Jim McNerney.

Ambice aerolinek jsou podpořeny ekonomickou silou a také státní podporou. „Teď máme s Emirates nasmlouváno už 50 A 380. To je víc než třetina všech objednávek a potvrdili si tak pozici našeho nejlepšího zákazníka,“ uvedl prezident a generální ředitel Airbusu Fabrice Bregier.

Letecký průmysl jako cesta k omezování závislosti na ropě

Právě leteckou dopravu totiž země Perského zálivu vidí jako dobrou příležitost k růstu ekonomiky a omezování její závislosti na ropném průmyslu. „Jak Emirates tak Fly Dubaj teď mohutně investují. To v příštích dekádách přinese velké impulsy ekonomice a statisíce pracovních míst v tomto byznysu,“ konstatoval předseda představenstva aerolinek Emirates Ahmen bin Saíd al-Maktúm.

Pozadu nezůstávají Emiráty ani ve vojenské oblasti. Na aerosalonu předvádějí akvizice z poslední doby - nejnovější verze francouzských bitevních Miraží 2000 a amerických F 16 nebo vrtulníků Apache. Kromě nákupů ale investují i miliardy do vlastního vývoje.

Emirates nakoupily letadla za 76 miliard dolarů (zdroj: ČT24)