Příspěvek na bydlení poroste, senioři přesto protestují

Praha - Příští rok se zvýší dávky na bydlení. Dojde k tomu z důvodu vyšších nákladů na byt, ze kterých se pomoc potřebným od státu vypočítává. Zatímco pro letošek se však stanovené sumy zvedly přinejmenším o několik stokorun, pro příští rok je zvýšení nižší. Rada seniorů si proto stěžuje, částka je podle nich nedostatečná a důchodcům život příliš neulehčí.

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek

  • Na příspěvek má nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí 30 procent jeho příjmu či příjmu jeho rodiny. Dávka odpovídá rozdílu mezi náklady na bydlení, které podle velikosti bydliště, počtu osob v domácnosti a cen energií stanovuje vláda, a mezi 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu člověka nebo rodiny v tísni.
  • Doplatek získají ti, co mají nárok na příspěvek na bydlení. Dávka má dorovnat výdaje na bydlení tak, aby lidem zbylo na živobytí.

Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82. Průměrné částky na přiměřené bydlení vláda každý rok od ledna mění. Do normativních nákladů se zahrnují i ceny za služby a energie.

Senioři mají výhrady

Výhrady k návrhu měla Rada seniorů. Podle ní jsou částky nedostatečné. Starým lidem, kteří zůstali sami, peníze z důchodu na uhrazení nákladů za byt často nestačí. Zvýšení příspěvků by mělo v příštím roce činit celkem 637 milionů korun, u doplatků by to mělo být 125 milionů. Do dávek na bydlení by tak mělo navíc putovat 762 milionů.

Výdaje na příspěvky a doplatky každoročně rostou. Letos se zvedly výrazně. Mohlo za to nejen zvýšení normativů, ale také růst počtu lidí v tísni. Letos v říjnu úřady vyplácely 197 000 příspěvků na bydlení, což je o 36 400 víc než před rokem.

Brífink po zasedání vlády v demisi (zdroj: ČT24)